Stopp för sopförbränning i Ronneby

Stopp för sopförbränning i Ronneby

PÅ GÅNG: Ronneby Naturskyddsförening har lyckats stoppa sopförbränning i kommunen. Nu vill man se ett stopp för nya anläggningar över hela landet.

Hur bar ni er åt?

– Ett par tusen arbetstimmar tog det, allt annat fick läggas åt sidan. Vi samlade in 5300 namnunderskrifter och lovade att göra sopförbränningen till en valfråga. Till slut meddelade kommunalrådet att projektet skrinläggs, säger Le Carlsson, ordförande i Ronnebykretsen.

Varför är ni emot sopförbränning?

– Osäkerheten om miljöeffekterna är stor. Hundratals giftiga, okända ämnen släpps ut via skorstenen. Varje ton avfall som bränns skapar cirka 300 kilo aska som måste tas om hand, säger Robert Ekholm, vice ordförande i kretsen. Det som kallas ”brännbart” är också huvudsakligen återvinningsbart. Det är resursslöseri att bränna upp det. Regeringen måste stoppa utbyggnaden av nya sopförbränningsanläggningar.

Vilka alternativ ser ni?

– Regeringen måste satsa mycket mer resurser på avfallssystem som gynnar återvinning, kompostering och rötning. Samtidigt måste man föra en politik som gör att sopmängderna minskar och inte ökar lavinartat som nu, säger Robert Ekholm.

Ni har motionerat till riksstämman om att SNF skall arbeta mer aktivt mot utbyggnaden av sopförbränning. Vad vill ni ska hända?

– Folk ringer från andra håll i landet och ber om råd och hjälp, vi orkar inte med allt detta. Problemet måste lyftas till högre nivå, menar Le Carlsson.

Vilka är era råd till andra som vill driva frågan?

–Man måste ha en organisation som orkar driva frågan långsiktigt. Läs på. Hitta allierade, i vårt fall var det Greenpeace som öppnade dörren. Lokala kändisar och ett före detta kommunalråd skrev på våra protestlistor. Vi skapade medieintresse, avslutar Le Carlsson.

www.ronneby.snf.se


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i