Byt potatissort för bättre miljö

Byt potatissort för bättre miljö

KONSUMENTMAKT - Under årets Miljövänliga vecka uppmanades konsumenterna att pröva nya potatissorter som är mindre beroende av bekämpningsmedel.

Potatis är en av de mest kemikalieintensiva grödorna i svenskt jordbruk. Olika potatissorter besprutas dock olika mycket. Man hittar också allt oftare rester av dessa bekämpningsmedel i naturen. SNF uppmanar nu konsumenterna att prova någon av de nya sorter som är mer bladmögelresistenta och kräver mindre bekämpningsmedel eller att välja ekologiskt odlad potatis.

– Vi har ett gott stöd bakom vår uppmaning att pröva nya potatissorter. Även potatisodlarnas riksförbund som protesterat mot vår kampanjslogan ”Störta King Edward” håller med i sak, säger SNFs ordförande Mikael Karlsson.

King Edward och Bintje är de potatissorter som besprutas mest mot bladmögel – ungefär en gång i veckan under odlingssäsongen. Dessvärre har dessa sorter en marknadsandel på sextio procent. Nyare sorter som till exempel Matilda och Appell klarar sig med hälften så många besprutningar. Genom att välja Krav-märkt potatis kan man helt slippa den kemiska bekämpningen.

Under Miljövänliga veckan genomförde cirka 200 av SNF:s lokala kretsar aktiviteter kring kampanjtemat. Sundsvalls Naturskyddsförening stod på Stora torget och pratade potatis.

-– Vi fick många positiva reaktioner, även från odlare, säger Lisbeth Jakobsson från Sundsvallskretsen. Många reagerade med förvåning ”Jaha, besprutas det verkligen så här mycket?”

– Folk har lite svårt att inse hur illa det är. Man tror inte att det sprutas så mycket här i Dalarna, säger Lillian Lundin från Naturskyddsföreningen i Mora.

– Många från kretsarna är ute i butiker under veckan och bjuder på potatis och diskuterar, andra aktiviteter är utställningar, debatter och informationsmöten berättar Maria Palm, samordnare för Miljövänliga veckan.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i