Sveriges Natur nominerad till Guldspaden – igen

Sveriges Natur nominerad till Guldspaden – igen

För fjärde gången sedan 2016 har Sveriges Natur nominerats till priset Guldspaden av föreningen Grävande journalister.

Sveriges Naturs granskning, som nominerats i kategorin magasin, handlar om klimatbistånd som inte når fram. Carolina Jemsby,  Nils Resare, Carolyn Thompson och Juliet Atellah har medverkat.

Klimatförändringarna drabbar norra Kenya hårt. Människor svälter, djur dör. Utländska organisationer har skickat miljardbidrag för att stötta torkans offer. Svenska Sida var en av de myndigheter som via FN:s livsmedelsprogram, WFP, bidragit till att bygga upp system kring kontantutbetalningar.

Men vittne efter vittne kunde i granskningen berätta för Sveriges Natur att pengar de utlovats inte kommit fram. De vittnar om att det hade varit bättre om de inte fått några löften om pengar.

Läs den nominerade granskningen här.

Guldspaden delas ut till ”de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomfört.”

– Det är roligt att skribenternas starka grävjobb uppmärksammas, men också att redaktionens långsiktiga satsning på granskande journalistik ger utdelning. Det är resultat av ett bra lagarbete. Tack till tidigare chefredaktör Malin Crona, printredaktör Victoria Veres och AD Agnes Dunder, säger tf chefredaktör Mats Hellmark.

Vem som vinner i år avslöjas på Grävseminariet som hålls i Borås 10-11 september. I magasinskategorin är förutom Sveriges Natur två granskningar av Hem & Hyra nominerade.

LÄS MER (Extern länk): De tävlar om årets Guldspadar

2018 vann Sveriges Natur Guldspaden för avslöjandet om hur Strålsäkerhetsmyndigheten mörkat risker med slutförvaret av kärnavfall. Avslöjandet ledde till att domstolen underkände ansökan och Sveriges största miljömål fick göras om.

LÄS MER: Strålsäkerhetsmyndigheten mörkade risker med slutförvaret

Året dessförinnan vann Sveriges Natur en guldspade för avslöjandet om hur palmoljeresten PFAD hamnar i svensk biodiesel. Regeringen beslutade senare att stoppa skattelättnaderna till PFAD

LÄS MER: Palmolja – snart på en mack nära dig 

Sveriges Natur nominerades också till Guldspaden 2019, för avslöjandet om hur giftig strömming säljs som nyttig sill på grund av ett EU-undantag. Granskningen visade att hundratusentals barn och kvinnor kan ha fått i sig dioxin i högre mängder än vad som är bra för hälsan – utan att veta om det.

LÄS MER: SOS Varning för sill

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X