Annons
Skandalomsusad kenyansk bank får stöd av Swedfund

När Sveriges Natur besökte Turkana i norra Kenya som drabbats hårt av klimatförändringarna vittnade många om att de utlovade biståndspengarna inte kom fram. FOTO: Carolina Jemsby

Skandalomsusad kenyansk bank får stöd av Swedfund

Kenyanska Equity Bank stöttas av svenska Swedfund, trots flera skandaler och tveksamheter kring vart pengar tagit vägen. Banken har bland annat varit ansvarig för att betala ut pengar till människor som drabbats av klimatförändringarna i Kenya. Sveriges Natur har tidigare avslöjat hur pengar till de drabbade inte kom fram.

I juli förra året beviljade svenska Swedfund ett lån på 15 miljoner amerikanska dollar till den kenyanska banken Equity Bank. Swedfunds bidrag var en del i ett större stöd, där flera europeiska utvecklingsfinansiärer tillsammans satsade totalt 100 miljoner USD. Syftet var att skapa jobb och stötta utvecklingen av den privata sektorn genom att vidareutveckla hållbara utlåningsprocesser och därigenom stärka lokala företagare och entreprenörer.

Swedfund är ett statligt ägt riskkapitalbolag med uppdrag att bidra till minskad fattigdom genom att finansiera och utveckla hållbara företag i världens fattigaste länder.

Inblandat i en rad skandaler

Johanna Raynal är hållbarhetschef på Swedfund. Enligt henne fick Equity Bank kontraktet efter en noggrann utvärdering tillsammans med två europeiska utvecklingsfinansiärer från Tyskland och Frankrike. Equity Banks möjlighet att verka för hållbarhet och samhällsutveckling bedömdes som god.

Under åren har Equity Bank varit inblandad i en rad skandaler, kopplade till korruption och penningtvätt. 2018 blev det känt att banken genomfört miljontransaktioner i samband med en av Kenyas största korruptionsskandaler någonsin då National Youth Service plundrades på runt 900 miljoner kronor. Pengar avsedda att hjälpa Kenyas unga.

Flera kenyanska banker godkände transaktioner som möjliggjorde stölden. I Equity Banks fall handlade det om närmare 70 miljoner kronor. Redan 2018 fick banken betala böter för sin inblandning och i mars i år betalade Equity ytterligare nio miljoner kronor till åklagarmyndigheten, för att skjuta upp ett väntat åtal.

Dömdes till miljonböter

Förra året dömdes Equity Bank till miljonböter i Tanzania, efter att ha inte ha vidtagit nödvändiga åtgärder för att motverka penningtvätt.

– Vi kände till det här när vi gick in i samarbetet med Equity Bank, men vi bedömde att de har ett tillräckligt bra åtgärdsprogram och är kapabla att verka mot korruption och penningtvätt, säger Johanna Raynal.

Hon poängterar att Swedfunds uppdrag är att verka i högriskmiljöer, där få andra vill investera sina pengar.

Equity Bank har också en huvudroll i att förmedla kontantbidrag till de människor som drabbats av klimatförändringar i norra Kenya. I ett reportage i början av året avslöjade Sveriges Natur att många som blivit lovade stöd inte fått några pengar.

LÄS MER: Klimatdrabbade i Kenya lurades på biståndspengar

Sveriges Natur besökte Turkanaregionen vid tre olika tillfällen. Vid samtliga besök hade utbetalningssystemet stora problem, med mänskligt lidande som följd då människor som trott att de skulle få pengar, inte fick det. De drabbade berättade att situationen till viss del berodde på Equity Bank.

Kände inte till situationen

Swedfund kände inte tidigare till situationen kopplad till klimatbiståndet och har nu ställt frågor om detta till sin tyska investeringspartner.

– Vi ser allvarligt på alla typer av felaktigheter och har begärt att få klarhet i detta, huruvida några fel har begåtts, säger Johanna Raynal, hållbarhetschef på Swedbank.

Vad kan ni göra i så fall? Ni har ju redan lånat ut pengarna?

– Först och främst vill vi se våra partners vidta åtgärder för att rätta till felaktigheterna och som ett sista alternativ har vi  avtalsrättsliga möjligheter att säga upp samarbetet, om riktigt allvarliga fel begåtts.

Under hösten har det också avslöjats att Equity Banks VD, James Mwangi, anklagas för ”landgrabbing”, alltså för att ha stulit land. Det handlar om 300 tunnland i en del av Nairobi som ägs av ett privat företag. I juni i år ska Mwangi med hjälp av polis tagit sig in på området, tvingat bort företagets vakter och placerat ut sina egna. Frågan är nu uppe i kenyansk domstol.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X