Annons
Sveriges Natur nominerad till internationellt klimatpris

Sveriges Naturs granskning om klimatbistånd som inte når fram har nominerats till ett internationellt klimatpris.

Sveriges Natur nominerad till internationellt klimatpris

Ett reportage i Sveriges Natur har nominerats till ett internationellt klimatpris som organisationen Covering Climate Now delar ut för första gången.

Sveriges Naturs granskning Klimatdrabbade i Kenya lurades på biståndspengar, som handlar om utlovade klimatbistånd som inte når fram till kenyanska invånare, är det som nominerats. Carolina Jemsby, Nils Resare, Carolyn Thompson och Juliet Atellah ligger bakom reportaget som publicerades i Sveriges Natur nr 1 2020.

Klimatförändringarna drabbar norra Kenya hårt. Människor svälter, djur dör. Utländska organisationer har skickat miljardbidrag för att stötta torkans offer. Svenska Sida var en av de myndigheter som via FN:s livsmedelsprogram, WFP, bidragit till att bygga upp system kring kontantutbetalningar.

Men vittne efter vittne kunde i granskningen berätta för Sveriges Natur att pengar de utlovats från WFP inte kommit fram. De vittnar om att det hade varit bättre om de inte fått några löften om pengar.

Läs den nominerade granskningen här.

Organisationen Covering Climate Now, som delar ut priset, är en global samarbetsgrupp med över 400 medier som tillsammans skapar rum för nyheter om klimatfrågor. Utmärkelsen lanserades för att uppmärksamma journalistik som goda exempel för journalister världen över när redaktioner ökar sin bevakning av klimatkrisen, skriver organisationen på sin hemsida.

– Jätteroligt, det är ett erkännande för den granskning vi gjorde. Det är viktigt att både beskriva klimatförändringarna och de människor som drabbas, men även vilket ansvar vi har i att stötta de som blir utsatta för klimatförändringar, säger Carolina Jemsby.

Nästan 600 bidrag har lämnats in av journalister och medieenheter i 38 länder. Av dem har en jury nu utsett 39 finalister som tävlar om priset som delas ut i oktober. Sveriges Naturs granskning är ett av två bidrag som nominerats i kategorin Undersökande journalistik.

– Det känns otroligt hedrande att vårt reportage blev utvalt i den konkurrensen och att det uppmärksammas internationellt – för det är en internationell berättelse. Det handlar inte bara om Sida utan om det internationella samfundets ansvar, och om hur man svikit den kenyanska befolkningen genom att inte följa upp att den hjälp man utlovat faktiskt når fram.

Priset delas ut den 6 oktober under ett event som livesänds från USA. Sändningen kan ses på organisationens hemsida.

Läs mer: Granskningen om klimatbistånd nominerades tidigare i år till Guldspaden.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X