Hasselbackad butternut fixar du enkelt själv, se recept i faktaruta. Foto: Lisa Förare Winbladh

Poppis att Hasselbacka

Den gamla svenska krogklassikern hasselbackspotatis har rönt stor internationell framgång de senaste åren, bland annat i tidningen The New York Times. Men varför hänga upp sig enbart på potatis?

Hasselbackspotatis är potatis som skivats tunt nästan helt genom. Och sedan rostats sakta under flitig ösning med smör tills ytan är brynt och smörsmaken trängt genom hela vägen.

Lite finriven ost eller ströbröd som avslutning ger extra krisp och smak. Även om det inte är nödvändigt.

Hasselbacka butternut

Eftersom matlagare är notoriskt klåfingriga finns det knappt en rotsak som inte hasselbackats och smaksatts på olika äventyrliga vis. Som till exempel hasselbackad butternutpumpa på julbordet.

De tunna skivorna får du enklast till genom att placera en halverad butternut på en stadig skärbräda, lägga en ätpinne på varje sida för att sedan skiva tunt. Ätpinnarna ser till att kniven inte går hela vägen genom.

Så undviker du bränt smör

Knepet för att inte smöret ska brännas är att baka butternutpumpan enbart penslad med olja halva tiden och tillsätta smöret först när skivorna glipar lite. Smaksättningen mår bäst av att tillsättas ganska sent.

Smaksätt butternuten antingen med timjan, kryddpeppar och senap för att plocka upp svenska julsmaker.

Eller så gör du helt enkelt det som du tycker är godast. Den arabiska kryddblandningen ras-el-hanout råkar vara oslagbar till just pumpa.

Pumpa-alternativ

Gillar du inte pumpa? En stor hasselbackad palsternacka blir fantastisk med garam masala. Morötter kan smaksättas med curry eller apelsinskal, chili, vitlök och kardemumma. Halverade små kålrötter trivs bra när de hasselbackas med ingefära och soja.

Du kan också kila in lite miso mellan skivorna sista kvarten.

Om du vill hasselbacka på veganskt vis kan du använda olja i stället för smör och pensla med lite miso utrörd i vatten eller pressad apelsin mot slutet.

Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X