Parlamentet förkastar EU-förslag mot bidöd

Bekämpningsmedel orsakar bland annat pollinerares död. Här bin som dött till följd av användandet av bekämpningsmedel, från en demonstration i Bonn under 2019. Foto: Maja Hitij/Getty

Parlamentet förkastar EU-förslag mot bidöd

Europaparlamentet har röstat ned ett förslag med syftet att få till en minskning av användandet av bekämpningsmedel inom unionen. ”Det är en mörk dag”, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.

Den 22 oktober röstade EU-parlamentet ned ett förslag om att minska användningen av bekämpningsmedel inom unionen, som Sveriges Natur tidigare har skrivit om här.

Förordningen som nu röstats ner innebar bland annat att EU-länderna skulle ha behövt halvera sin användning av kemiska bekämpningsmedel fram till 2030, och hälso- och miljöriskerna för de bekämpningsmedel som användes skulle även de halveras.

Naturskyddsföreningen kritisk

Så blir nu alltså inte fallet. Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén är kritisk.

Vi är otroligt besvikna över att hela lagförslaget röstades ner idag. Det är en mörk dag för skyddet av livsviktiga ekosystem, våra pollinatörer och människors hälsa. Det här lagförslaget var helt nödvändigt för att minska bidöden och för att EU skulle få hållbara livsmedelssystem. Vi ser med oro på det ökande motståndet mot miljöarbetet inom EU, där det här bara är ett av många exempel, säger hon. 

”Mörk dag för miljön”

Rapportören för förslaget från EU:s miljöutskott, Sarah Wiener (österriska miljöpartiet Die Grüne Alternative), som även är partigruppen De grönas talesperson, sade på en presskonferens efter omröstningen att det är en mörk dag för miljön.

– Målet var att klubba en lagtext som skulle minska användandet av bekämpningsmedel som orsakar stor skada på djur, människor och på biologiskt mångfald bland mycket annat. Jag kunde aldrig ha trott att det skulle trampas ner totalt. Högern och jordbruksindustrin firar idag vad de ser som en seger, men jag undrar om det är en seger för mänskligheten, sade hon.

Moderaterna positiva

Moderaternas representant i EU:s miljöutskott, Jessica Polfjärd, var den enda parlamentarikern från Sverige som röstade emot förslaget när det behandlades i utskottet.

Läs mer: EU-förordning kan stoppa bidöd

Hon skriver på X (tidigare Twitter) att hon är nöjd över utfallet i parlamentet.

Efter att förordningen förkastats togs det upp för omröstning om den skulle återföras till miljöutskottet för vidare behandling. Även detta förslag röstades ner.

Bekämpningsmedel har ett flertal negativa effekter på miljön, och på människors och djurs hälsa. Bland annat tar pollinerare såsom bin skada, vilket i sin tur leder till att den biologiska mångfalden kan utarmas.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X