Annons
Guldspade till Sveriges Natur

Alla vinnare på Guldspadegalan. Foto: Malin Crona

Guldspade till Sveriges Natur

Sveriges Natur har belönats med en Guldspade för sin granskning av palmoljerester i biodiesel.

— Fantastiskt roligt och hedrande, säger reportern Per Liljas som gjort det prisade reportaget.

På lördagskvällen stod det klart att Guldspaden för bästa undersökande journalistik i magasinsklassen tilldelats Sveriges Naturs medarbetare Per Liljas.

– Stort tack till Sveriges Natur för att de tror på och engagerar sig för liknande arbeten, säger Per Liljas. Mina medarbetare Jonas Gratzer och Pranowo Adi ska ha en massa beröm för sina insatser på fältet, och även de miljö- och människorättsorganisationer i Sverige, Indonesien, Finland och Belgien vars forskning reportaget utgick ifrån.

Liljas belönas för en granskning av den svenska marknaden för biodiesel och dess kopplingar till ohållbar palmoljeodling i Asien. På plats kunde Liljas dokumentera hur frukter från oljepalmer som odlats illegalt inne i en nationalpark kördes direkt till den finska oljejätten Nestes leverantörer. Sveriges Natur kunde också berätta om hur svenskt statsstöd går direkt till den kontroversiella råvaran. I mars meddelade regeringen att reglerna för statsstöd ska ändras.

Läs den prisade granskningen

Per Liljas är bosatt i Nya Zealand och kunde själv inte ta emot priset på Föreningen Grävande Journalisters gala i Uppsala.

— Min hustru är höggravid och jag vill inte lämna hennes sida här i Nya Zealand. Men vi firar på distans!

Sveriges Naturs chefredaktör Ylva Johnson säger att priset visar hur betydelsefull den granskande miljöjournalistiken är.

— Man kanske kan tro att Sverige ligger så långt fram på miljöområdet att det inte behövs någon granskande journalistik. Vår erfarenhet är att det är fel, nästan varje dag hittar vi nya missförhållanden som förtjänar att lyftas fram i ljuset. Det går aldrig att luta sig tillbaka och tro att allt är bra.

Totalt delades sju guldspadar ut i olika klasser.

Läs om vilka som fick de andra guldspadarna här.

Ämnen:
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X