Annons
Förslag för att reglera kritiserade biobränslen dröjer

Indonesiskt palmoljeplantage. Palmoljans framtid i biodiesel står just nu på spel i EU. FOTO: Getty Images

Förslag för att reglera kritiserade biobränslen dröjer

EU-kommissionen kommer att diskutera sitt förslag för hur biobränslemarknaden i unionen ska se ut framöver på onsdag.

Förslaget som skulle ha presenterats senast på fredagen den 1 februari dröjer. Detta efter en begäran från kommissionsordförande Jean-Claude Juncker och hans högra hand Frans Timmermans.
– Frågan kommer att diskuteras på veckomötet mellan kommissionärerna nästa onsdag, säger en talesperson till Sveriges Natur.

Hos miljöorganisationer har oron främst legat kring vilka regler som sätts upp för de biobränslen som fortsatt ska kunna släppas in och understödjas på den europeiska marknaden. Utfasningskravet som lagts fram till år 2030, gäller nämligen bara de råvaror som kategoriseras som att ha en hög avskognings- och undanträngningseffekt (ILUC).

Ingen utfasning

De grödor som når upp till kraven som ställs upp för att vara hållbara har ingen utfasning på sig, även om det råder en begränsning på att de inte kan stå för mer än hälften av de 14 procent som ska vara förbybara i de nationella transportbränslemixarna samma år.

Läs artikelserien om arbetet på EU-nivå här.

LÄS MER: Del 1 – Nu ska palmoljans framtid avgöras
LÄS MER: Del 2 – Oro för sämre palmolja om EU stoppar importen
LÄS MER: Del 3 – ”Jag ringer tjänstemännen minst en gång i veckan”

Redan innan förslaget presenterats höjdes bröstonerna ytterligare, bland annat från producentländerna som befarar att dörren till EU-marknaden ska stängas. Ett fördjupat handelssamarbete mellan EU och de sydostasiatiska länderna i Asean-blocket, har bland annat hållits tillbaka i väntan på resultatet av EU-kommissionens process.

De nationella processerna där Frankrike och Norge har annonserat att de oavsett EU-processen ska förbjuda palmoljan i den egna bränslemarknaderna år 2020 har också mött hårt motstånd. Malaysias premiärminister ska bland annat ha sagt att de ska införa begränsningar på franska produkter om palmoljeförbudet genomförs.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X