Annons

EU:s palmoljekrav får liten påverkan i Sverige

Svenska regelverk sätter ribban högre och slår ut effekten av begränsningen som föreslås på EU-nivå. Fokus på pris och utsläppsreduktion gör det möjligt både för ren palmolja och palmoljeprodukten PFAD att fortsatt ta en plats i bränslemixen i Sverige.

EU-förslag kan höja ribban för dagens palmolja

Dagens mix av världens vanligaste biodrivmedelsråvara kan få det svårare att ta plats i de europeiska tankarna framöver med ett nytt förslag. Men åtgärden anklagas för att ha för många kryphål, menar Transport & Environment, som samlar transportmiljöorganisationer i EU.

Uppgifter: stopp för förslag om palmolja

Enligt medieuppgifter har biobränsleförslaget som bland annat kan påverka palmoljans framtid i den europeiska bränslemarknaden stoppats i sista instans. UPPDATERAD: Nytt datum för förslaget sägs vara 14 mars.

”Jag ringer tjänstemännen minst en gång i veckan”

Palmoljans framtid i tanken – del 3 EU-kommissionen har uppdraget att ro hem ett regelverk som ser till att biobränslemarknaden ska sluta dras med anklagelser om att driva på avskogning och bidra till minskad matodling. Det finns dock flera frågetecken kring hur det ska gå till.

Oro för sämre palmolja om EU stoppar importen

Palmoljans framtid i tanken – del 2 Palmoljan som importeras till EU står för runt fem procent av den palmolja som produceras i världen. Men om unionen stoppar importen kan det få negativa konsekvenser för det samlade arbetet med att höja miljöstandarden, menar producenter, importörer och lokala myndigheter. Sveriges Natur granskar palmoljans framtid – del 2.

Nu ska palmoljans framtid avgöras

Palmoljans framtid i tanken - del 1 Förändringar av EU:s stödregler kan stänga dörren för världens vanligaste biobränsleråvara att ta plats i europeiska fordon framöver. Men det är också möjligt att reglerna öppnar för fördubblad import. Den 1 februari ska förslaget som kan avgöra framtiden presenteras. Sveriges Natur granskar i en artikelserie vilka intressen som strider om den omstridda oljans framtid i biobränsle. DEL 1.