Flygvapnet får rätt om Karlsborg i högsta instans
Högsta förvaltningsdomstolen ger Försvarsmakten rätt att bedriva utökad verksamhet på flygflottiljen i Karlsborg, vid sjön Vättern. Aktion Rädda Vätterns överklagan om risken för ökad PFAS-förorening avslogs.
Den 12 november slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att regeringens beslut att ge Försvarsmakten rätt till utökad flygverksamhet i Karlsborg står fast. Det var i maj i år som Aktion Rädda Vättern överklagade beslutet, men nu frågar sig föreningen i ett pressmeddelande ifall 14 års kamp för att skydda Vättern är slut.
Föreningens talesperson Christer Haagman döljer inte sin besvikelse över domstolens beslut.
”Vet inte längre om vi lever i en rättsstat”
– Nu vet jag inte längre om vi lever i en rättsstat, åtminstone inte när Försvarsmaktens kortsiktiga intressen står på spel. När vår högsta rättsliga instans sviker intentionerna med miljölagstiftningen genom att påstå att reglerna ”lämnar ett förhållandevis stort bedömningsutrymme” åt myndigheterna, och därmed viftar bort all miljöhänsyn, då har grunderna för vårt samhällsskick börjat vittra ner”, säger han i pressmeddelandet.
Läs också: PFAS-förgiftade invånare i Kallinge får skadestånd
Aktion Rädda Vättern anser att domstolens beslut bygger på okunskap. Bland annat skriver domstolen att det vatten som ska renas från PFAS inte finns på det berörda området eftersom markavvattning inte är igång. PFAS-föreningen skriver att det inte stämmer, de konstaterar att grundvattnet finns på platsen och att det innehåller 2,4 miljoner nanogram PFAS4 per liter – vilket är bland de högst uppmätta halterna i Sverige.
”Varje dag rinner halter på hundratals ng/l PFAS ut i flygplatsen via Kärnebäcken till Bottensjön och Vättern”, skriver föreningen och varnar för att flygplatsområdet dräneras. Man varnar för att dricksvattentäkten kan få en PFAS-chock. Som Sveriges Natur rapporterat om tidigare kan i framtiden upp till en halv miljon personer få sitt dricksvatten från Vättern.
Läs mer: Giftigt vatten i Försvarsmaktens spår
Läs också: PFAS i mark och organismer på Frösön
Inget skäl att upphäva regeringens beslut
Domstolen ser dock inget som talar för att Försvarsmakten inte kommer att följa miljölagstiftningen:
”Av 10 kap. miljöbalken framgår vilka åtgärder som ska vidtas i verksamheter som orsakar miljöskador. Inom ramen för beslutet att meddela tillstånd till flygplatsverksamhet har det inte kommit fram att det klandrade beslutet står i strid med de bestämmelser i miljöbalken som avser de åtgärder som ska vidtas vid en miljöskada. Det finns därmed inte skäl att upphäva regeringens beslut på den grunden.”
Aktion Rädda Vättern tänker inte ge upp. De skjuter bort sin egen retoriska fråga om föreningens arbete nu är slut. I stället förutspår Christer Haagman en situation liknande den i Uppsala kommun där kommunen kräver ersättning av Försvarsmakten för rening av dricksvattnet från PFAS. På liknande sätt skulle kommunerna runt Vättern kunna stämma Försvarsmakten för rening av dricksvatten från sjön, skriver Aktion Rädda Vättern.