Annons
PFAS-förgiftade invånare i Kallinge får skadestånd

Frågan om PFAS i dricksvatten i Kallinge har prövats rättsligt. De drabbade ges nu rätt till skadestånd. Foto: Getty

PFAS-förgiftade invånare i Kallinge får skadestånd

Den 5 december kom Högsta domstolen, HD, med sitt avgörande i Kallingemålet, där ett stort antal personer stämt ett kommunalt bolag på grund av förekomsten av PFAS i deras dricksvatten. HD ger de drabbade rätt till skadestånd.

Det PFAS-förgiftade vattnet i Kallinge beskrivs som en av de största miljöskandalerna i Sveriges historia. Fallet har prövats av domstol efter att invånare i Kallinge kommun stämde det kommunala vatten- och avloppsbolaget Ronneby Miljöteknik.

Läs mer: Dokumentär skildrar miljöskandal om PFAS

Läs också: Fler och fler PFAS-förorenade vattentäkter

År 2021 gav Tingsrätten invånarna rätt men bolaget överklagade domslutet. Hovrätten rev upp domen och menade att förgiftningen inte kan anses vara personskada och fallet har nu prövats av Högsta domstolen, som kom med sitt avgörande den 5 december 2023.

HD menar att de drabbade fått personskador

Högsta domstolen menar däremot att de förhöjda halterna i kroppen bland invånarna innebär fysiska försämringar av kroppen, och skriver bland annat:

”Med ändring av hovrättens dom fastställer Högsta domstolen att Ronneby Miljö och Teknik AB är ansvarigt för att kompensera klagandena för personskador i form av förhöjda halter PFAS i blodet, innebärande fysiska försämringar av kroppen.”

De uppmätta halterna PFAS i blodet hos Kallingeborna är bland de högsta som uppmätts i världen. 154 personer får rätt till skadestånd i och med Högsta domstolens dom. Bland de drabbade finns 22 barn, varav den yngsta är nio år när HD:s dom kommer.

”Det är otroligt skönt”

Herman Afzelius är ordförande i PFAS-föreningen som består av omkring 150 personer. Han och de andra sju personerna i föreningens styrelse har lagt ner mycket tid på att arbeta med målet. Sveriges Natur får tag på honom på telefon, kort efter att han tagit del av domen från HD.

– Sen dag ett har jag resonerat att det är helt omöjligt att de ska få förgifta oss utan att ta ansvar för det. Nu visade det sig att det inte var rimligt heller, det känns otroligt skönt. Det har varit en riktig David-Goliat-kamp, och nu är jag så otroligt lättad över att den lilla människan faktiskt kan få rätt. Det har varit jättejobbigt och är en lång lång kamp som ligger bakom det här. Nu är jag otroligt lättad, säger han.

Herman Afzelius säger att han framför allt är glad över att de klagande själva slipper betala rättegångskostnaderna.

– Det handlar inte om några små belopp utan vi har lagt ut mellan åtta och tio miljoner. Det är dyrt att bedriva juridik.

PFAS-föreningen ska fira segern

Silvia Husar är också med i PFAS-föreningens styrelse. Hon, hennes man och hennes två barn har alla förhöjda halter av PFAS i blodet. Hon sitter tillsammans med andra från PFAS-föreningen.

– Vi var väldigt nervösa i morse och jag gick upp med tunga steg. När domen väl kom kändes det overkligt. Tänk att det gick vägen, och att vi vann! Det är en stor lättnad och det kommer absolut glädjetårar. Jag känner mig lite matt och har en lättnad i kroppen, naturligtvis är vi jätteglada, säger hon.

Ni beviljas rätten till skadestånd, vad händer i den frågan nu? 

– Vi har inte hunnit prata om det. Det enda vi känner är att vi får tillbaka det vi har satsat, och att vi inte måste betala rättegångskostnaderna. Vi känner att det viktigaste är rättvisa, och det har vi fått nu.

Vad ska ni göra nu? 

– Först ska vi äta frukost, för det har vi inte klarat av innan domen kom. Sen i kväll ska fira. Vi har bjudit in de i föreningen som vill komma till den lokala pizzerian ikväll. Vi känner att vi behöver fira nu.

Vilket skadestånd som kommer betalas ut avgörs i varje enskilt fall. De berörda personerna har möjlighet att begära skadestånd hos kommunen. Vid tvist tas frågan vidare till Tingsrätten.

”Den här domen är jätteviktig”

Naturskyddsföreningen arbetar för att PFAS ska förbjudas, en fråga som just nu hanteras av EU. Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen är glad över domen från Högsta domstolen, och säger att den kan spela roll också för andra ärenden framöver.

– Den här domen är jätteviktig. Både för att de drabbade fått upprättelse och nu får rätt i frågan om personskador, och för att domen en bekräftelse på hur allvarligt det är att de här gifterna finns överallt. Ingen ska behöva utsättas för så här farliga kemikalier i sitt dricksvatten.

Hur jobbar med Naturskyddsföreningen med att begränsa spridningen av PFAS?

– Vi driver på i EU och vi vill att man ska fatta ett beslut att man förbjuder PFAS som grupp. Dessutom är det viktigt med saneringsåtgärder av förorenad mark och rening av dricksvatten, det jobbar vi också för. Det behövs både en kartläggning av vilka områden som har höga halter av PFAS, och en sanering av de här områdena. Vi måste se till att undvika att liknande saker sker igen.

Läs mer: PFAS kan totalförbjudas.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X