Annons

För mycket PFAS i var tionde dricksvattenprov

Nio av tio dricksvattenprover innehåller PFAS. Dessutom innehåller dricksvattnet i flera kommuner  mer PFAS än de nya gränsvärdena kommer tillåta, enligt en ny analysrapport från Naturskyddsföreningen. Den visar också att vattnet ofta innehåller mycket höga halter TFA, en PFAS-sort som sällan undersöks.

Giftigt vatten i Försvarsmaktens spår

Försvarsmakten ska försvara Sverige mot yttre hot, men utgör också ett hot mot befolkningen. Genom flygvapnets övningar har de hälsofarliga kemikalierna PFAS släppts ut på flera platser i landet. Nu riskerar halterna att öka även i Vättern.

Dokumentär skildrar miljöskandal om PFAS

Tio år efter att larmet om att 5 000 Kallingebor fått i sig giftigt vatten får nu Högsta domstolen sista ordet. Kan ansvaret läggas på det kommunala vatten- och avloppsbolaget Ronneby Miljöteknik eller inte? I en ny P1 dokumentär skildras den kanske värsta miljöskandalen i Sverige någonsin.

Vatten med höga halter litium kan vara skadligt

Nya studier visar på samband mellan litium i dricksvatten och fosterskador. Trots det kan vatten på flaska som innehåller höga nivåer litium säljas i Sverige.
– Vi har haft en diskussion med Livsmedelsverket, det där med buteljerade vatten verkar hamna lite mellan stolarna, säger Marie Vahter professor vid Karolinska Institutet, Institutet för Miljömedicin, IMM, som varit medförfattare till studierna.

Nu ska plastens påverkan på miljön i Sverige utredas

Efter flera larm om plast i hav och dricksvatten ska nu svenska förhållanden undersökas.
– En radikal väg att gå är att förbjuda användning av plast i produktion, men det är svårt att göra politiskt, säger Evelin Piirsalu, forskare och miljöexpert vid Stockholm Environment Institute i Tallinn, SEI, till Sveriges Natur.

Svenska sjöar och vattendrag allt brunare

Sveriges sjöar och vattendrag blir brunare, och detta främst i områden med mycket barrskog. Brunare vatten är ett problem för oss människor främst när vi behöver dricksvatten. Emma Kritzberg, forskare på Lunds Universitet, tror att de främsta orsakerna till vattnets ändrade färg är markanvändning och klimatförändringar.

Rent vatten blir kommunernas ansvar

Vårt dricksvatten behöver bättre skydd, rester av bekämpningsmedel är alltför vanligt i dricksvattentäkter. En ny utredning förslår utökat skydd, men lämnar till kommunerna att genomföra det i praktiken.

Annons