Annons
Domen mot Skogsstyrelsen om fjällnära skog står fast

De som äger fjällnära skog kan kräva betalt av staten om de inte får avverka den. Det är innebörden i domen som gav fem markägare 18 miljoner kronor i ersättning för sin skog. FOTO: Kjell-åke Fredriksson

Domen mot Skogsstyrelsen om fjällnära skog står fast

Skogsstyrelsen överklagar inte Mark- och miljööverdomstolens beslut om fjällnära skog. Det innebär att en stor del av myndighetens budget för skydd av skog kommer att gå till att ersätta markägare som nekats att avverka sin fjällnära skog.

De skogsägare som inte får avverka i fjällnära skog på grund av att det finns höga naturvärden har rätt till ersättning från staten motsvarande 125 procent av skogens marknadsvärde. Det är innebörden i en dom som kom i maj, som Skogsstyrelsen nu beslutat att inte överklaga.

LÄS MER: Staten måste betala för fjällnära skog 

Rättsläget var tidigare oklart eftersom många av skogarna aldrig tidigare använts för modernt skogsbruk, och Skogsstyrelsen ifrågasatte om de var skyldiga att ersätta markägarna för ”pågående markanvändning”.

Stora konsekvenser

Ersättningen till de fem aktuella markägarna blir totalt 18 miljoner, vilket motsvarar en femtedel av det som Skogsstyrelsen får använda till skydd av nya skogar under hela 2020. Om domen får laga kraft och fler markägare vill ha ersättning för att inte avverka sin fjällnära skog får det stora konsekvenser för Skogsstyrelsens övriga arbete med skyddsvärd skog, vilket Sveriges natur tidigare har rapporterat om.

Totalt finns ett 50-tal liknande ärenden i olika mark- och miljödomstolar. I de fall där markägaren nekas avverkningstillstånd och förutsättningarna för ersättning finns kommer ersättning att betalas ut, enligt Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

– Det blir konsekvensen av domen. Hur pengarna det kostar staten ska tas fram är en fråga för politiken att lösa, säger han i ett pressmeddelande.

Läs mer om fjällnära skog

Markägare får ersättning för fjällnära skog
Staten förlorar – måste betala för fjällnära skog
Staten överklagar domen om fjällnära skog
Vandring som belyser fjällens hotade doldis
Skydd av skog byts mot sänkt bensinskatt
Staten förlorar – måste betala för fjällnära skog
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter