Beslut om slutförvar av kärnavfall i januari
Annika Strandhäll

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll meddelar att beslut om slutförvar av kärnavfall är på gång inom kort. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Beslut om slutförvar av kärnavfall i januari

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll har meddelat att regeringen är redo att presentera sitt beslut för slutförvar av kärnavfall 27 januari nästa år. Beslutet kan fattas tidigare än så, men måste arbetas igenom innan det meddelas.

Det underlag som krävs för beslut om slutförvar av utbränt kärnbränsle är redan på plats. Det meddelade Annika Strandhäll, ny klimat- och miljöminister, under en pressträff den 8 december.

– Prövningen av slutförvar går nu in i slutfasen efter mycket omfattande arbete.  Om inget oplanerat inträffar, så blir det beslut om slutförvaret 27 januari, sa hon.

Beslutet kan fattas tidigare än så. Tiden fram till slutet av januari behövs först och främst för att administrera beslutet, som ska formuleras enligt bestämda regler.

– Vi behöver tid för att skriva fram beslutet. Det finns formella krav i fasen där vi nu är, sa hon.

När hon beskrev underlaget för regeringens beslut hänvisade hon till Strålsäkerhetsmyndigheten och Kärnavfallsrådet. De har föreslagit olika varianter av godkännande, som stegvis prövning eller en uppdelning av beslutet i godkännande av själva byggandet följt av ett senare beslut om driften.

Trygg i sitt beslut

Något närmare svar på frågor om vartåt beslutet lutar gav hon inte, men hon känner sig trygg med beslutet med underlaget trots invändningar från bland annat forskare vid Kungliga tekniska högskola (KTH).

– Vi måste luta oss på vad vår expertmyndighet säger och det kommer också att vara vägledande, sa hon och hänvisade till Strålsäkerhetsmyndigheten.

På en fråga om osäkerhet kring om förvaret håller måttet sa hon:

– Regeringen kommer naturligtvis att göra en noggrann granskning av metoden och de eventuella osäkerheter som kan finnas. Det kan vara något som finns med i beslutet.

Vid pressträffen berättade hon att ett beslut om slutförvaret för kortlivat avfall, som är låg- och medelaktivt, kommer att presenteras redan 22 december i år.

Kritik från Per Bolund

Tidigare klimat- och miljöminister Per Bolund är kritisk till Annika Strandhälls påstående att det finns underlag för beslut kring slutförvar av kärnavfall. Enligt honom återstår flera frågor att besvara.

– Jag är orolig för att regeringen faller för politiskt tryck och stressar fram ett bekvämt beslut snarare än ett som är tillräckligt stabilt och vilar på tillräckligt bra underlag, säger Per Bolund till Sveriges Natur.

Han menar att det inte finns behov av något snabbt beslut eftersom det redan fattats ett beslut om utbyggnad av mellanlager för avfall från kärnkraftverken. Därmed finns det tid att få svar på de frågor som kvarstår, bland annat till följd av kritiken från KTH och andra studier från annat håll.

– Jag tycker inte att man har rätt att fatta beslut som rör många generationer framåt när det finns forskare som säger att kapslarna inte ens håller i 100 år, säger Per Bolund.

Ärendet är unikt, med de stora riskerna och det enorma kravet på säkerhet över tid, anser han.

– Jag är orolig för en situation då vi grävt ner så mycket pengar i det här förslaget, att man tycker att det kommer att vara för sent att stoppa det. Den nuvarande generationen måste kunna se kommande generationer i ögonen och säga, ja, det här är säkert. Har man inte svaren på säkerhetsfrågorna har man inte rätt att ta ett sådant förvar i bruk.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X