Beslut om slutförvaret – regeringen säger ja

Reaktortank i Oskarhamn. Avfallet från kärnkraften ska förvaras säkert i 100 000 år. Foto: Uniper

Beslut om slutförvaret – regeringen säger ja

Frågan om slutförvaret av kärnbränsle i Sverige har stötts och blötts i flera decennier. De senaste diskussionerna har handlat om säkerheten i att förvara avfallet i kopparkapslar omslutna av bentonitlera i berget utanför Forsmark, där de ska förvaras i 100 000 år. Den 27 januari kom ett besked från regeringen – de säger ja till slutförvaret.

Beslutet från regeringen kom under torsdagseftermiddagen.

– Regeringen känner sig trygg med att det här är rätt beslut, sa Annika Strandhäll på torsdagens presskonferens.

Sveriges Natur har löpande rapporterat om slutförvaret och kopparkapslarna, och belönades 2018 med Guldspaden för en granskning som avslöjade att Strålsäkerhetsmyndigheten mörkat risker med kopparkapslarna.

”Regeringen förlitar sig på sina expertmyndigheter”

I samband med sitt tillträde 2021 gjorde klimat- och miljöminister Annika Strandhäll det tydligt att ett besked om slutförvaret var på gång. Den tidigare miljöministern Per Bolund har kritiserat henne för att forcera beslutet om slutförvar.

− Per kommunicerade i slutet av augusti att beslutet låg ett antal månader fram i tiden. Jag kunde bara konstatera att beslutet var redo för slutkommunicering när jag tillträdde. Vi är redo att gå till beslut och lämna besked till de aktörer som har rätt att få besked, sa hon i en tidigare intervju med Sveriges Natur.

Oppositionspartierna hotar med en misstroendeförklaring om beslutet dröjer. Många miljöorganisationer menar å sin sida att beslutet måste få ta tid eftersom det är ett beslut som handlar om 100 000 år.

− Vi tar hänsyn till många olika faktorer i beslutsprocessen. Regeringen förlitar sig på sina expertmyndigheter, sa Annika Strandhäll i samma intervju.

Regeringen ger grönt ljus

Torsdagens besked betyder att förslaget nu fått godkänt av regeringen. Processen kan nu fortsätta. Nästa steg är att mark- och miljödomstolen ska fastställa villkoren. Också Strålsäkerhetsmyndigheten kommer att pröva frågan.

Frågan om kopparkorrosion väcker debatt

Säkerheten med kopparkapslarna är minst sagt omdebatterad. En av de mest omstridda frågorna handlar om risken för kopparkorrosion. Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) menar att metoden är säker och att korrosion inte kommer vara ett problem, något KTH-forskare säger är felaktigt. 

I maj 2021 kunde Sveriges Natur dessutom rapportera om att Ingmar Persson, medlem i regeringens kärnavfallsråd och professor i kemi vid Sveriges lantbruksuniversitet, dessutom efterlyser mer kunskap om gjutjärn.

– Jag tycker att det är konstigt att man lagt ner så mycket tid på kopparkorrosion men så lite tid på gjutjärnsinsatsens roll. Gjutjärnet är känsligare än kopparen, sa han i till Sveriges Natur.

Läs mer: allt vårt material om slutförvaret finns samlat här.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X