Annons
Lär känna gäddorna i vassen

Honorna lägger äggen på en lugn plats med mycket växtlighet.

Lär känna gäddorna i vassen

Med våren börjar gäddleken, sen kläcks ynglen som äter allt större fiskar i takt med att de växer. Följ utvecklingen i en sjö med mycket vass eller från en båt som sakta glider fram.

Våren kommer

Det är en vacker dag på våren när solen skiner och sprider sin värme över skog och mark. Dagarna har blivit allt längre och ljusare, vintern släpper sitt grepp. Det syns tydligt när grönt gräs växer upp genom det bruna vissna fjolårsgräset.

Knopparna på träden blir allt fler och större, kanske till och med blad som slår ut på björkarna, fortfarande små som musöron. Blåsippa och tussilago lyser i blått och gult längs stigarna. Skogen är fylld av fågelkvitter, flyttfåglarna kommer tillbaka från sydligare breddgrader.

Just då, vid denna tid, är det dags att gå ned till sjön, som ligger blank och stilla som en spegel, isen har precis släppt. Men det är ett förrädiskt lugn, där under vattenytan vaknar även sjöns fiskar till liv och det råder febril aktivitet. Det har blivit dags för årets gäddlek.

Lekdags

Gäddorna brukar leka tidigt på våren. Sverige är ett avlångt land så tidpunkten för leken kan variera med ett par månader men oftast sker den under mars-maj.

Allra först brukar hanarna simma in mot lekplatserna på grundare vatten. Hanarna är oftast mycket mindre än honorna som blir både längre och kraftigare.

När temperaturen känns rätt kommer även de stora, av rom tjocka, honorna att simma in och välja plats för leken. Direkt blir de uppvaktade av hanarna som vill att de ska släppa sin rom så att de kan spruta sin mjölke över rommen. Då blir dessa små romkorn befruktade och det kan bli nya gäddyngel i sjön.

Oftast väljer honorna en lugn plats med mycket växtlighet där sedan de små gäddynglen kan växa upp någorlunda skyddade från sjöns alla faror.

Efter leken

När leken väl är över behöver de vuxna gäddorna mat. Under själva leken äter de ingenting så nu är de väldigt hungriga.

Rommen får ligga kvar i väntan på att de nya små gäddorna ska kläckas. När de väl kläcks får ynglen näring från gulesäcken de första dagarna. Därefter börjar de äta djurplankton för att sedan gå över till att äta små vatteninsekter.

Gäddyngel växer snabbt och de har dessutom kläckts tidigare än andra fiskarter. Snart börjar de jaga och äta även dessa mindre fiskyngel från exempelvis mört och abborre då de inte hunnit bli så stora som gäddynglen.

Så kommer de att fortsätta jaga genom hela livet. Efter hand som de blir större blir även deras byten större. Gäddan är en väl anpassad rovfisk och en fara för alla mindre fiskar i sjön såsom mört, sarv, löja och abborre. Men även gäddan själv löper risk att bli uppäten av en ännu större gädda.

Illustratör Jens Ahlbom
Artikeln publicerades i