Skida hållbart i spåren

Det finns en del knep för att göra skidåkningen både roligare och mer hållbar. Foto: Getty.

Skida hållbart i spåren

Vinter är för många synonymt med längdskidåkning. Sveriges Natur tipsar om platser som går att nå på klimatvänligt vis och vad man ska tänka på inför och under resan.

Det är något särskilt med att susa fram i gnistrande skidspår, genom lavbeklädd gammelskog och på kritvita fjäll ovanför trädgränsen. Frisk luft, bra träning och fantastiska naturupplevelser. Något som fotografen och författaren Roger Borgelid skriver under på.

– Rörelsen i sig är väldigt harmonisk, det finns ett slags rytm och urkraft i längdskidåkning som är både frigörande och lustfylld. Det är ett härligt sätt att förflytta sig på, som slår an något slags ursprung hos oss människor.

Längdskidåkning är också en skonsam form av träning som passar de flesta, stora som små.

– När man ger sig ut i längdspåren får man en skön form av träning av hela kroppen, utan någon större skaderisk.

Skrivit en bok om längdskidåkning

Som ett intyg på sin entusiasm har Roger Borgelid skrivit boken Drömspår (Votum, 2023), där han lyfter fram sina favoritplatser för längdskidåkning i Sverige. Platser som väcker mersmak.

– Man får det här mervärdet med de miljöer man åker i. Det handlar mycket om att bli hänförd. Det är otroligt berikande för mitt välmående att fylla själen med detta.

Han gör en jämförelse med musik och konst.

– Det har ju förmågan att få oss att känna något slags lycka i kroppen som är svårdefinierbar. Och den känslan får jag ofta i längdspåren. Det kan vara en plats, en stund, en stämning där man känner “wow”, man blir hänförd av det som är framför en, omgivningarna, vyerna, den storslagna naturen, friheten.

Guldkorn i svenska fjällen

Vålådalen

Åk på dagsturer i de jämtländska fjällen eller ta en långtur mellan stugor i Vålådalens naturreservat. Passar både nybörjaren och proffsåkaren som hand i handsken. Boka stugor på stf.se.
Res hit: Tåg till Undersåker, boka via sj.se eller snalltaget.se. Sedan buss. Vissa turer behöver bokas i förväg, se ltr.se eller
freelway.se.

Abisko – Nikkaluokta

För den som vill ha en lite längre utmaning, även denna mellan stugor längs med Kungsleden. Börja i Abiskos magnifika nationalpark och fortsätt förbi Kebnekaise, för att avsluta i den lilla fjällbyn Nikkaluokta. Boka stugor på stf.se
Res hit: Till Abisko med nattåg, boka på vy.se.
Hem: Nikkaluokta till Kiruna med buss, boka på nikkaluoktaexpressen.se. Nattåg därifrån, boka på vy.se.

Saltoluokta – Kvikkjokk

För den som vill ha en liten utmaning. Åk på stugtur längs med Kungsleden, från Saltoluokta till Kvikkjokk. Du får uppleva Sareks höga berg, öppna fjällvidder och vackra granskogar. Boka stugor på stf.se.
Res hit: Nattåg till Gällivare och sedan buss till Kebnats, boka på vy.se. Skida eller boka snöskoter (stf.se) över sjön Langas till Saltoluokta fjällstation.
Hem: Buss från Kvikkjokk till Murjek. Nattåg därifrån, boka på vy.se.

Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X