Annons
Så bekämpar du halkan utan salt

Det är bättre för miljön att undvika salt när man bekämpar halkan.

Så bekämpar du halkan utan salt

Det är ett gissel med hala trappor och stengångar upp till huset under vintern. Men vilka är egentligen de bästa metoderna för att bekämpa halkan så miljövänligt som möjligt?

Skribent Ia Wadendal

Att salta mot halka är inte så bra – saltet skadar växtligheten, fräter på hundars tassar och bidrar till rostskador på bilar. Istället kan det vara en god idé att kika på några traditionella metoder som är snälla mot både blomsterrabatter och djur.

Vanligt granbarr i form av kvistar som läggs ut på trappen och farstukvisten är inte bara bra mot halka, det ser trevligt och inbjudande ut också. Men det kan vara en idé att komplettera med några nävar grus eller stenflis, som fyller igen ojämnheter och slår sönder isen så att greppytan blir bättre.

LÄS MER om hur du får bättre grepp även på vägen

– Du får en större kontaktyta och kan sätta i hela foten utan att vara rädd för att halka. Om det är riktigt isigt skulle jag använda grus, då får man bra grepp, säger Ulf Olofsson, professor i tribologi – vetenskapen om friktion, nötning, smörjning och samarbetande ytor i relativ rörelse – vid KTH, Kungliga tekniska högskolan.

Lerkulor kan återanvändas

Ett annat alternativ är kulor av bränd lera, leca, som är skonsamt och inte innehåller salter eller kemiska tillsatser. Lerkulorna kan också återanvändas efter den kalla perioden – i kompostjorden eller på gräsmattan som jordförbättring.

– Jag har inte testat leca-kulor själv, men det låter som om de skulle ha samma funktion som grus och även ta hand om vattnet som lägger sig ovanpå is och snö, säger Ulf Olofsson.

Vilket är ditt bästa tips mot halkan? Dela med dig på Sveriges Naturs Facebooksida.

Skribent Ia Wadendal
Artikeln publicerades i