Annons
Kör inte fast i valet av bildäck
Bildäck med dubbar och snö.

Däck ska vara energimärkta. FOTO: Getty Images

Kör inte fast i valet av bildäck

Både körstil och rätt däckval kan göra mycket för miljön. Genom att ha rätt lufttryck i däcken och köra med ”ett ägg under foten”, sparar du bränsle och därmed minskar du också utsläppen. När du ska köpa nya däck så se till att däckhandlaren plockar fram dem som har den bästa energimärkningen.

Sedan november 2012 är det obligatoriskt för däcktillverkaren att energimärka däck. Märkningen visar hur energieffektiva däcken är i fråga om rullmotstånd, hur bra väggrepp de har vid vått väglag och hur mycket de bullrar vid körning. Eftersom däck bränner en hel del bränsle kan man spara mycket på att välja de mest energi­effektiva däcken – de som finns i energiklass A. Med A-klassade däck kan snittbilisten spara upp till 50 liter bränsle per år. Lägre bränsleförbrukning leder också till minskade koldioxidutsläpp, så däckvalet är viktigt för miljön.

Svenska Energimyndigheten tittar nu tillsammans med andra europeiska myndigheter på hur bra däcktillverkarna följer kriterierna i energiklassningen. Den första rapporten kommer kring nyår.

– Om man bara går på energimärkningen så har däcken blivit bättre sedan märkningen infördes. Men det finns ingen kontrollinstans utom energimyndigheterna i Europa, så det blir intressant att se vad de kommer fram till, säger Mattias Hjort, forskare vid VTI.

Går det att få fram bättre dubbdäck?

Dubbdäck räknas ju som en stor miljöbov, och det stämmer när det gäller stadskörning eftersom koncentrationen av partiklar blir högre. Hur skadliga partiklarna är som rivs loss ute på landsbygden är fortfarande osäkert, enligt forskare.

Det pågår en intensiv forskning för att ta fram däck som både är säkra och bättre för miljön. Den finska däcktillverkaren Nokian har tagit fram däck med fler men mindre dubbar, bättre fördelade över däcken, som inte sliter lika mycket på vägen. Flera däcktester visar att väggreppet är minst lika bra som med vanliga nordiska dubbdäck. I framtiden kanske det kan komma däck med utfällbara dubbar i produktion, men än så länge skulle det bli för dyrt både att tillverka och köpa.

Men måste man ha dubbdäck? Ja, i vissa delar av landet om man inte vill tumma på säkerheten. Dubbdäck är mest effektiva på blankis – det visar alla däcktester. I mellersta och södra Sverige pendlar temperaturen ofta kring nollan under vintern, och där är det alltså stor risk att den förrädiska blankisen slår till ett antal gånger.

LÄS MER: Matrester blir nya bildäck

Skribent Ia Wadendal
Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook
Annons