Annons
Midsommarkransen som vilda bin älskar

Välj en midsommarkrans som gör bina glada. FOTO: Getty Images

Midsommarkransen som vilda bin älskar

Knappt en procent av de ängsmarker som fanns i Sverige för hundra år sedan finns kvar i dag. Orsaken är det förändrade jordbruks­landskapet. I takt med att ängsmarkerna håller på att försvinna ökar ­problemen för vilda bin och andra pollinatörer.

Men välklippt gräs finns det gott om, nästan en procent av landets yta är gräsmatta. Att sluta sträva efter den perfekta gröna mattan, låta en del av trädgården bli äng och så ängsblommor som gynnar humlor och bin kan hjälpa till att bevara ­ängarnas biologiska mångfald. Och ge lite sommarlugn på köpet. Här är några av de vilda ängsblommorna som gynnar bina:

Blåeld

På högsommaren blir Neptuni åkrar på Öland ett blommande hav av blåeld. Den strävbladiga växten som blommar i juni–juli på torr, öppen mark lockar humlor och andra vilda bin med både pollen och nektar.

Käringtand

En ärtväxt som blommar i juni–juli med gula blommor. Växer på ängar på både torr och fuktig mark. Innehåller nektar och pollen och gillas av humlor och andra vilda bin.

Prästkrage

Prästkragen är Skånes landskapsblomma och hittas både på ängar, i hagar och i vägkanter. Klassikern känns lätt igen på sina vita strålblommor och gula diskblommor. Producerar nektar som lockar olika pollinatörer.

Rödblära

Rödbläran får vackra rödrosa blommor i maj– augusti. Den är en tvåbyggare, han- och honblommor sitter på olika plantor.

Äkta johannesört

Den omdiktade johannesörten är inte bara bra för att krydda brännvin med utan kan också användas som färgväxt, blomknopparna ger en rödlila färg. Hög- och sensommarväxten med klargula blommor och blad punkterade av körtelprickar växer på ängsmark och innehåller också både nektar och pollen.

Åkervädd

I åkerväddens blommor hittar man ofta de vackra bastard- svärmarna. Den blommar under högsommaren med små violettrosa blommor på öppna torra marker och i vägkanter. Innehåller nektar och lite pollen som lockar vilda bin.

Tjärblomster

Tjärblomster blommar från maj–juli med mörkt rosaröda blommor. Stjälkarna är klibbiga av ett tjärliknande ämne som hindrar mindre insekter från att komma upp i blomkalken. Växer på torrbackar och i vägkanter och innehåller nektar och en del pollen.

Stor blåklocka

Blommar under högsommaren och kan bli nästan en meter hög. Kronan är blå eller ibland vit. Växer på ängar och öppna marker i skogsbryn. Bra nektar- och pollenkälla för humlor och bin. Hanar av blåklocksbin söker dessutom ofta skydd i blomkalken när det är dåligt väder.

Rödklint

Lite sen för kransen men har andra fördelar. Rödklinten blommar med rödvioletta blommor under sensommar till höst och växer på olika sorters öppen mark som ängar och i vägkanter. Förr användes den som färgväxt för att ge gul färg. Bra biväxt som innehåller både nektar såväl som pollen.

Klicka för större version av grafiken.

LÄS MER: Blomsterfest i det gröna

Ebba Werner får vägkanterna att blomma

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X