Annons
Blomsterfest i det gröna

Blommor som lockar både öga och gom. Foto: Getty

Blomsterfest i det gröna

Att äta med ögonen är enkelt sommartid. Lisa Förare Winbladh pryder salladen med egenodlade örter och ätliga blommor.

Att odla egna örter slår en svärm flugor i samma smäll. Du får en vackrare och mer väldoftande rabatt eller ­balkong och blommande örter älskas av humlor och bin. Men framför allt blir maten mycket mer lockande för öga och gom.

Många blommor är både goda i sallader och fina som dekoration. Indiankrassens peppriga och färgstarka blomkalkar blir sofistikerade aptitretare om du fyller dem med en klick getostkräm eller mjuk getost. De än mer smakrika bladen strimlas ner i en potatissallad eller kall sås.

Kryddtagetes har knall­orange blommor som lyser upp i det gröna. Blombladens skarpa kryddighet fungerar fint i sallad på gröna blad och melon. Gurkörten är en annan humlefavorit. De späda gröna bladen är fina i soppor och de himmelsblå blommorna har en mycket mild gurksmak som passar till både söta och salta sommarrätter.

Rena kryddörter som salvia och timjan smakar mest och bäst om de skördas innan de går i blom. Men spara en del av tuvorna så att bin, humlor och andra insekter får äta sig mätta på blomnektar. Givetvis kan blommorna användas i maten också.

En nygammal favorit är libbstickan. Lättodlad och med säregen smak av selleri, kardemumma och koriander – fast kraftigare. Oslagbar till ägg, potatissallad och tomater. Libbsticka kan faktiskt ersätta koriander i chiliheta asiatiska rätter. Det smakar inte likadant, det blir gott på ett alldeles eget sätt. Se till att inte överdosera, den dominanta libbstickan tar lätt över.

Äggsallad med kapris

Äggsallad med kapris. Foto: Lisa Förare Winbladh

Grovhacka 6 hårdkokta ägg. Blanda med 1 ½ dl hemgjord majonnäs, 1 msk grov fransk senap, 1-2 msk finhackad kapris, 2 msk finskuren salladslök och massor av fint skurna krydd­örter som libbsticka, persilja, dragon och dill. Smaka av med nymald svartpeppar och örtsalt. Perfekt att lassa på matiga lunchmackor eller som sillersättning till nypotatis. Extra smarrigt blir det om äggens gula är krämig och om du använder urvattnad saltad kapris i stället för inlagd.

LÄS MER: Midsommarkransen som vilda bin älskar 

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook