Annons
Klimatförändringar får flod att byta kurs

Glaciären Kaskawulsh har dragit sig tillbaka 1,9 kilometer vilket har lett till att smältvattnet tagit en annan väg och floden bytt riktning.

Klimatförändringar får flod att byta kurs

För första gången i modern tid har forskare observerat att en flod byter riktning som följd av klimatförändringar. I Yukonterritoriet i nordvästra Kanada har glaciären Kaskawulsh dragit sig tillbaka 1,9 kilometer vilket har lett till att smältvattnet tagit en annan väg.

Enligt en artikel från CBC, som är ett kanadensiskt mediehus, har den krympande Kaskawulsh-glaciären i Yukonterritoriet i nordvästra Kanada dragit sig tillbaka så pass mycket att smältvattenflödet nu bytt riktning. Floden Slim har länge varit den huvudsakliga källan för vatten till sjön Kluon, men nu har floden plötsligt försvunnit. Nu förväntas vattennivån i sjön sjunka.

Istället för att vattnet förs norrut till Berings hav rinner vattnet nu söderut mot Stilla Havet. ”Flodstöld”, som annars brukar kallas flodavlänkning, sker oftast genom geologiska processer då till exempel ett jordskalv kan tvinga vattnet att söka sig nya vägar.

Dan Shugar, forskare i geologi vid University of Washington berättar att detta är den första gången som de sett en flod byta riktning som följd av klimatförändringar. Tillsammans med sin kollega James Best, professor i geologi och geografi vid University of Illinois, besökte Dan Shugar floden Slim förra sommaren.

— Vi åkte dit med förväntningarna att se ett svagt flöde i floden, och istället så fann vi att det inte var något flöde alls, berättar Dan Shugar.

Uttorkad flodbädd

Där det en gång hade runnit en flod fanns nu endast en bädd av uttorkade sediment, och vindarna i området har fyllt luften med damm från de bara flodbäddarna. Ibland för vindarna med sig så pass mycket damm att det blir svårt att se, berättar James Best.

— Vi var tvungna att vandra över den uttorkade flodbädden och vid vissa tillfällen var det så dammigt i luften att vi inte kunde se mer än tio meter framför oss, säger han.

Efter Shugar, och Bests besök utfördes ytterligare undersökningar då man fann att smältvattnet som tidigare flöt till två dammar nu hade gröpt ur en nio meter djup skåra genom glaciären mot lägre mark.

— Floder söker sig alltid den lättaste vägen ner, berättar Dan Shugar.

Snabba och oväntade effekter

Redan år 2006 spekulerade forskaren John Clague att floden Slim skulle byta kurs som följd av att isen drog sig tillbaka, men han trodde inte att det skulle ske så plötsligt. Spår längs med flodbädden visar att det var en abrupt minskning av vattenflödet i floden mellan den 26:e och 29:e maj 2016. Inom en geologisk tidsram är det en väldigt snabb förändring.

— Klimatförändringar pågår just nu, och det kan drabba oss alla, och inte bara avlägsna öar i Stilla Havet. Det handlar inte bara om ökad havsnivå. Effekterna kan vara snabba och oväntade, säger Dan Shugar.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X