2017 visar att jorden fortsätter bli varmare

År 2017 förväntas bli ännu ett av de varmaste åren som uppmätts. De första elva månaderna har ovanligt varma förhållanden observerats över jordens mark- och havsyta, enligt amerikanska National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA.

Så ska finansbranschen ta klimathänsyn i sina investeringar

I veckan levererade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ett ambitiöst utspel: Svenska bolag ska gå i bräschen för att implementera ett nytt, banbrytande, ramverk för en hållbar finansmarknad. Tanken är att företag frivilligt ska rapportera hur deras verksamhet påverkas av framtida klimatförändringar. Men de frivilliga insatserna får kritik från vissa som menar att lagstiftning och tydliga krav är vad som krävs.

Jord- och skogsbruk påverkar klimatförändringarna mer än man trott

Jordens förmåga att binda koldioxid är större än man tidigare känt till. Detta innebär att jord- och skogsbruksmark kan vara stora källor till utsläpp av koldioxid. Men sköts marken rätt, kan den istället kompensera för klimatförändringarna enligt forskarna bakom rapporten.

Klimatförändringarna får kalfjället att växa igen

De alpina växterna konkurreras ut, trädgränsen klättrar uppåt och längs större delen av Kungsleden vandrar man snart genom fjällbjörkskog. I fjällen syns redan tydliga spår av klimatförändringarna. Kalfjället håller på att växa igen.

Så talar du med barnen om hoten mot miljön

Plastskräp i delfinernas magar, smältande polarisar, översvämningar världen över. Budskapen är svåra att undkomma. Hur pratar man med barnen om miljöproblem?

Därför hör vi inte klimatlarmen

Larm om isbjörnar och framtida katastrofer ökar inte vår beredskap att ställa om. Psykologen Per Espen Stoknes anser till och med att det fungerar tvärtom. Förklaringen finns i våra försvarsmekanismer.

Vem ska bestämma om vi ska skymma solen?

Essä Trumps avhopp från klimatavtalet öppnar för länder som kan vilja se radikala men riskabla konstgjorda alternativ för att kyla ned sin egen region. Jesper Roine skriver om vikten av att fortsätta förhandlingsvägen.

Klimatforskaren som slutade flyga

Kevin Anderson är klimatforskaren som slutade flyga. Han vill se en snabb omställning av energisystemen och att vi alla börjar minska utsläppen av växthusgaser nu.
– I dag har vi fortfarande möjligheten att välja en tvågradersvärld, om tio år kommer det inte längre att vara möjligt.

Klimatförändringar slår mot svenska bokskogar

Svensk skog tar skada av klimatförändringarna. När temperaturen växlar gynnar det spridningen av algsvampen phytophthora som kan förstöra växternas förmåga att ta upp näring.