Annons

Våren kommer allt tidigare

För många har det känts som vi väntat i en evighet. Och äntligen kom den. Våren. Men globalt sett och över en längre tidsperiod är trenden tydlig – vårtecknen kommer allt tidigare ute i naturen. Särskilt påtaglig är uppvärmningen i Arktis, där vårtecknen nu kommer hela 16 dagar tidigare än för tio år sedan.

De släppte ut mest koldioxid i Sverige 2017

Ett fåtal anläggningar i den svenska industrin står för en stor andel av de fossila utsläppen i Sverige. De tre värsta anläggningarna har under tio år släppt ut nästan lika mycket fossil koldioxid som alla inrikestransporter i Sverige under tre år. Här är listan över de värsta utsläpparna av koldioxid från fossila källor år 2017.

Dags att avveckla skadliga subventioner

Ledare Vad har halva statens utbildningsbudget gemensamt med en tredubblad miljö- och ­klimatbudget? Ja, den som kan statsbudgeten på sina fem fingrar svarar snabbt att det i båda fallen handlar om cirka 30 miljarder kronor.  Färre känner till att detta är samma summa som de klimatskadliga subventionerna utgör.

Framtid och klimat i fantasy för unga

I fantasy kan författare skapa spänning om svåra framtidsfrågor som klimatförändringen. Mats  Söderlund låter striden stå om vattnet i sin nya bok Hotet.

2017 visar att jorden fortsätter bli varmare

År 2017 förväntas bli ännu ett av de varmaste åren som uppmätts. De första elva månaderna har ovanligt varma förhållanden observerats över jordens mark- och havsyta, enligt amerikanska National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA.

Så ska finansbranschen ta klimathänsyn i sina investeringar

I veckan levererade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ett ambitiöst utspel: Svenska bolag ska gå i bräschen för att implementera ett nytt, banbrytande, ramverk för en hållbar finansmarknad. Tanken är att företag frivilligt ska rapportera hur deras verksamhet påverkas av framtida klimatförändringar. Men de frivilliga insatserna får kritik från vissa som menar att lagstiftning och tydliga krav är vad som krävs.

Jord- och skogsbruk påverkar klimatförändringarna mer än man trott

Jordens förmåga att binda koldioxid är större än man tidigare känt till. Detta innebär att jord- och skogsbruksmark kan vara stora källor till utsläpp av koldioxid. Men sköts marken rätt, kan den istället kompensera för klimatförändringarna enligt forskarna bakom rapporten.

Annons