Annons
Ja till förslag att fasa ut palmolja som biobränsle

Palmoljan har blivit en viktig fråga i diskussionen om EU:s framtida energipolitik i transportsektorn.

Ja till förslag att fasa ut palmolja som biobränsle

Med stor majoritet röstade EU-parlamentet under tisdagen ja till ett förslag om att fasa ut palmolja som biobränsle till 2020.

EU-parlamentets beslut, som antogs med röstsiffrorna 640-18, är inte lagstiftande men skickar en stark signal till kommissionen som har den lagstiftande makten i EU.

– Initiativrapporten är en viktig uppmaning om hårdare tag mot palmoljan, säger Jytte Guteland (s) som sitter i EU-parlamentets miljöutskott.

Men kommer beslutet att få någon effekt i praktiken?

– Det beror på hur kommissionen väljer att hantera det. Kommissionen kan inte negligera allt som parlamentet kräver när det är så enat. Men visst är det kommissionen som har initiativet att återkomma med mer konkreta lagförslag.

EU-parlamentets beslut innehåller bland annat följande uppmaningar:

  • Att kommissionen vidtar åtgärder för att vegetabiliska oljor som driver på avskogningen, däribland palmolja, ska fasas ut som beståndsdel i biobränslen, helst till 2020.
  • Att man försöker hitta och främja mer hållbara alternativ till biobränslen, såsom europeiska oljor producerade av raps och solrosfrön som odlats inhemskt.
  • Att de två stora certifieringssystem som finns för hållbar palmolja i dag och som fungerar dåligt slås ihop till en standard med bättre kontroll.

Sveriges Natur kunde i går berätta att sju palmoljeproducerande länder, däribland Malaysia och Indonesien, har hotat att stämma EU om förslaget skulle bli verklighet.

Läs mer om de palmoljeproducerande ländernas protest

– Jag vill nog hävda att EU och medlemsländerna måste ha rättigheter att stå upp för en hållbar produktion i alla avseenden. Det handlar om att palmoljan ska bli rätt prissatt på marknaden. I dag är den gynnad därför att de skadliga effekterna på miljö och människors hälsa inte ingår i beräkningen, säger Jytte Guteland.

Guteland hade gärna velat se mer om hälsorisker förknippade kring palmolja i rapporten.

– Jag känner en oro för att EU:s medborgare inte är tillräckligt medvetna om de hälsorisker som är förknippade med palmolja i livsmedel, säger hon.

Läs mer om Sveriges Naturs avslöjande

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X