Annons

Bisfenol kan förbjudas i kvitton

KEMIKALIER * Bisfenol A bör förbjudas i kvittopapper, men inte i leksaker. Det föreslås i två nya utredningar från Kemikalieinspektionen. Naturskyddsföreningen vill ha ett svenskt totalförbud för Bisfenol A och alla liknande bisfenoler.

Uppåt för Kalix röda guld

Sedan fiskarna fick något att säga till om har siklöjfisket i norr blivit en succé. Nya redskap och frivilliga regleringar har skonat bestånden, samtidigt som ursprungsmärkning av rommen höjt både pris och kvalitet.

Vecka för hållbar framtid

UPPDRAGET * I oktober anordnades Framtidsveckan på flera håll i landet. Tanken är att skapa mötesplatser för lokal hållbarhet. På Värmdö är Naturskyddsföreningen initiativtagare. Pella Thiel är ordförande i Värmdökretsen.

Det stora blå skafferiet

Viktigast i Naturskyddsföreningens internationella arbete är att stödja det småskaliga, kustnära fisket. Det hotas dels av de industriella fiskeflottorna som med sin redskap närmast dammsuger haven, dels av att de kustnära miljöerna exploateras.

På hållbar kurs

I slutet av september var vi 15 personer från Naturskyddsföreningen som samlades i en lokal i Vasastan i Stockholm. Inom ramen för Naturskyddsföreningens nystartade diplomutbildning skulle vi lära oss om och diskutera »hållbart ledarskap«.

Att reformera ett fiasko

Det viktigaste är att förbjuda överfisket, skriver EU-parlamentarikern Isabella Lövin i sin krönika om turerna kring EUs nya fiskepolitik.

Blyfara i Vättern

KEMIKALIER * Flygvapnet vill kraftigt utöka sina övningsskjutningar i Vättern, vilket skulle leda till en ökad belastning av bland annat bly i den känsliga sjön som är dricksvattentäkt för en kvarts miljon människor.

Fiska med delfiner

Imraguens är Mauretaniens ursprungliga fiskarbefolkning. De fiskar fortfarande med nät och segelbåt i nationalparken Banc d’Arguin. Men deras unika samarbete med delfiner dog ut för över 30 år sedan.

Malmö Latin modell för miljöskola

FÖRENINGEN * När världen står inför alarmerande klimathot behöver skolan rusta eleverna med relevant kunskap för att klara utmaningarna. Naturskyddsföreningen samarbetar nu med Malmö stad och Malmö högskola för att utveckla en modell för undervisning om hållbar utveckling i skolorna.

Huggsexa om Afrikas fisk

I Mauretanien konkurrerar moderna europeiska trålare med lokalbefolkningens motorkanoter. Fiskeriavtalet med det fattiga ökenlandet är EUs största och har fått mycket kritik. Men det nya som slöts i somras har väckt hopp i hela Västafrika – och motstånd i Sydeuropa.