Mat till alla utan kris

Hur ska vi kunna föda en växande befolkning utan att förstöra vår planet? Odla ekologiskt svarar en del. Det är inte tillräckligt svarar Ann-Helen Meyer von Bremen, en av författarna till »Jorden vi äter« – årets bok 2013.

Det var bättre förr

De allra flesta har glömt hur mycket fisk det fanns, alldeles nyss. Förutom fiskare och forskare är det få som har koll på hur havet mår under ytan.

Carro hoppar in

OS-guld, världsmästare och Europamästare. Hon har sprungit och hoppat till sig en plats i svenskarnas hjärtan. Carolina Klüft lämnar nu livet som elitidrottare och satsar på ett engagemang för Naturskyddsföreningen.

Min plats på jorden

SOM FLICKA PLOCKADE HON SNÄCKOR på stranden av Tjärnö, bar hem dem i skokartonger, sorterade och tog reda på artnamn. Och trots att syokonsulenten inte kände till yrket marinbiolog när det var dags för prao, höll Kerstin fast vid sin dröm.

Nu är timmätning möjlig

Sedan den 1 oktober har alla rätt att få så kallad timmätning av elförbrukningen hemma. Med timmätning kan du få större möjlighet att påverka din elanvändning och dina kostnader. Du kontaktar ditt elhandelsföretag som kostnadsfritt ordnar med timmätning. Ibland krävs att en ny mätare installeras, men inte alltid. Många har redan en mätare som klarar uppgiften. Det kan dock ta upp till tre månader efter anmälan innan timmätningen börjar fungera.

Leva med vindkraft

EKO * Hur mycket låter det med vindkraftverk i närheten? Kan en kanadagås få barn med en grågås? Läs svaren på dessa och andra ­frågor här i Eko.

Fina napp i bokfloden

Äntligen! Nationalnyckeln om Sveriges fiskar är här. 216 arter av ryggsträngsdjur/strålfeniga fiskar beskrivs. Urvalet innefattar även riktigt sällsynta arter.
Inledningen känns en smula rörig med de vetenskapliga begreppen. Men verket ska förstås tåla vetenskapligt bruk, så det är nog i sin ordning.

Skönhet under ytan

SOM NATURFOTOGRAF HAR Jonna Bergström alltid haft en stark kärlek till djur. Men undervattensfoto hade hon aldrig övervägt när hon reste till Galapagos 2001. Där såg hon många fina bilder och fick chansen att provdyka.
 
– Jag vågade inte då eftersom det fanns så många hajar i vattnet.

Fisk med gott samvete

Det finns fula fiskar, men det finns också fina. Ta hjälp av vår lista så kan du fortsätta njuta av havets läckerheter med gott samvete. Och kom ihåg att fisk märkt med MSC eller Krav alltid är okej.

Hoten måste bytas till hopp

Stopp för överfisket, bot mot övergödningen, skyddade områden och konsumenter som väljer rätt. Det är lösningar som skulle kunna vända utvecklingen för våra hotade hav. För att komma dithän måste politikerna göra mer, mycket mer.