Nu är timmätning möjlig

Sedan den 1 oktober har alla rätt att få så kallad timmätning av elförbrukningen hemma. Med timmätning kan du få större möjlighet att påverka din elanvändning och dina kostnader. Du kontaktar ditt elhandelsföretag som kostnadsfritt ordnar med timmätning. Ibland krävs att en ny mätare installeras, men inte alltid. Många har redan en mätare som klarar uppgiften. Det kan dock ta upp till tre månader efter anmälan innan timmätningen börjar fungera.

Leva med vindkraft

EKO * Hur mycket låter det med vindkraftverk i närheten? Kan en kanadagås få barn med en grågås? Läs svaren på dessa och andra ­frågor här i Eko.

Fina napp i bokfloden

Äntligen! Nationalnyckeln om Sveriges fiskar är här. 216 arter av ryggsträngsdjur/strålfeniga fiskar beskrivs. Urvalet innefattar även riktigt sällsynta arter.
Inledningen känns en smula rörig med de vetenskapliga begreppen. Men verket ska förstås tåla vetenskapligt bruk, så det är nog i sin ordning.

Skönhet under ytan

SOM NATURFOTOGRAF HAR Jonna Bergström alltid haft en stark kärlek till djur. Men undervattensfoto hade hon aldrig övervägt när hon reste till Galapagos 2001. Där såg hon många fina bilder och fick chansen att provdyka.
 
– Jag vågade inte då eftersom det fanns så många hajar i vattnet.

Fisk med gott samvete

Det finns fula fiskar, men det finns också fina. Ta hjälp av vår lista så kan du fortsätta njuta av havets läckerheter med gott samvete. Och kom ihåg att fisk märkt med MSC eller Krav alltid är okej.

Hoten måste bytas till hopp

Stopp för överfisket, bot mot övergödningen, skyddade områden och konsumenter som väljer rätt. Det är lösningar som skulle kunna vända utvecklingen för våra hotade hav. För att komma dithän måste politikerna göra mer, mycket mer.

Inte på min tallrik

Hajar och rockor är snart ett minne blott i fiskdisken. Det är bra, för de växer långsamt och får ungar sent i livet och är därför extra känsliga för överfiske. Men det finns fler fula fiskar som inte hör hemma på tallriken.

Rekordsmältning i Arktis

KLIMAT * Den arktiska havsisen var i mitten av september mindre än vad som någonsin tidigare uppmätts. Den snabba uppvärmingen av Arktis påverkar också vädret på våra breddgrader. Extrema väderhändelser blir allt vanligare.

Falkögat…

… gratulerar fältbiologen Alva Snis Sigtryggsson som av Världsnaturfonden WWF nyligen utsågs till årets miljöhjälte för sitt arbete med att rädda Ojnareskogen på Gotland. Men kungen vägrade att dela ut priset till henne. Den demonstrationen hamnade i varje tidning och sändes i varje tevekanal. Vi tackar för den majestätiska uppmärksamhet som frågan därmed fick.

Kampen för räkan

Det kunde ha varit en ren solskenshistoria – berättelsen om den lilla byföreningens lyckosamma kamp mot den stora räkodlingen. I byn Champerico i Guatemala har de som fiskar i mangroveträsket vunnit oväntade framgångar. Nya hot vid horisonten gör dock att berättelsen om mangroveskogarna innehåller både sol och skugga.