Vecka för hållbar framtid

Vecka för hållbar framtid

UPPDRAGET * I oktober anordnades Framtidsveckan på flera håll i landet. Tanken är att skapa mötesplatser för lokal hållbarhet. På Värmdö är Naturskyddsföreningen initiativtagare. Pella Thiel är ordförande i Värmdökretsen.

Skribent Anders Friström

Vad gjorde ni?

 – Framtidsveckan är en inbjudan till alla som vill vara med och forma en hållbar framtid. Vi vet inte hur den ser ut eller vilka lösningar som är viktigast. Men vi vet att vi måste minska vår resursförbrukning. Mer än 50 olika organisationer, företag och myndigheter deltog med arrangemang i veckan. Det var Lottakåren som ordnade en kurs i hur man klarar sig själv vid strömavbrott och Kyrkan som höll en miljögudstjänst. Flera studiebesök ordnades till energismarta hus. Det hölls föreläsningar och seminarier. Företag hade öppna hus, exempelvis visades ett nytt presseri för rapsolja och en energismart konferensanläggning. Kommunen ordnade ett möte om lokal upphandling.

Vad ville ni uppnå?

– Vi ville skapa ett brett engagemang för omställning till hållbarhet, komma bort från att det bara är en miljöfråga och visa att alla är delaktiga i att forma framtiden.

Lyckades det?

– Vi hade räknat med 25 arrangörer och fick över 50. Vi är jättenöjda. Många hundra människor har varit på olika aktiviteter. Inför framtiden är arrangörerna det viktigaste nätverket. För självklart vill vi göra om detta nästa år igen, om vi kan klara finansieringen. I år genomförde vi Framtidsveckan med hjälp av Leader-pengar från EU och projektmedel från föreningen.

Örebro hade en egen framtidsvecka samtidigt som Värmdö. Idén kommer från början från Söderhamn och Hälsingland, men sprider nu sig snabbt till andra kommuner och län runt om i landet. Naturskyddsföreningen är engagerad i de flesta Framtidsveckor.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i