Annons

Professor blåstång

PORTRÄTTET – Lena Kautsky hamnade i vattnet av en slump. I dag är hon professor i marin växtekologi och chef på Askölaboratoriet. Och den som öppnat våra hjärtan för blåstångens magi och denna havets regnskog.

Sakletare i kubik

Lavskrikan leker gömma nyckel med sig själv. Men för fågeln är det inget tidsfördriv, utan ett spel på liv och död. För den som aldrig funderat på vad som krävs för att överleva vintern i en norrländsk barrskog föreslås följande experiment.

Sveriges klimatmål i fara

KLIMAT – De svenska utsläppen av koldioxid har stadigt minskat sedan 1970-talet. Men nu kan denna utveckling vara på väg att brytas. Tre aktuella utredningar lämnar alla förslag som leder till ökade koldioxidutsläpp i Sverige.

Valshow i fjorden

Om hösten drar späckhuggarna in i Tysfjorden. Leklystna förtrollar de såväl turister som forskare. Upplev en Nordnorsk resa i blåsljud och karusellfiske.

Storfixarna i Stubbhult

UPPDRAGET – Emådalens Naturskyddsförening arbetar praktiskt med naturvård. Stubbhult, ett helt lantbruk med skog, vallar, artrika ängar, djur och hagar, sköts småskaligt och ekologiskt.

Vilddjur och skira pelargoner

BOKTIPS –
Fyll din läshörna till jul. Eller proppa julklappssäcken full. Lagom till ruschen tipsar Eva-Lena Neiman om riktiga tungviktare och små värdefulla guldkorn.

Idéer för ett grönare Skåne

MÅNGFALD – Naturskyddsföreningen i Skåne har tagit fram en idékatalog med 137 punkter för grönare tätorter, till nytta för alla som vill ha mer natur där vi bor.

Med sprit i tankarna

Oljan sinar, trafiken ökar och växthuseffekten förvärras. Lösningen är självklar. Morgondagens bilar måste tankas med förnybar energi. Men hur sätts dessa visioner i rullning? Följ vår miljöbil i en spaning mot framtiden.

Omärkt är sämst

För 15 år sedan var miljömärkt udda. I dag använder nio av tio miljövänliga tvättmedel. Men nu lanserar lågpriskedjorna omärkta förpackningar som vill lura på oss några av de farligaste kemikalierna.