Vinnare av Årets tidskrift 2022 & Publishingpriset 2022

Sverige bör vara första fossilfria land 2030

Krönika Det finns en puttrande optimism inför FN:s klimatmöte i Paris i december. Mycket tyder på att det kan bli en framgång utifrån vad som politiskt är möjligt. Sett utifrån vad som behöver göras för att begränsa den globala temperaturökningen till två grader kommer däremot mötet sannolikt att bli ett bakslag.

Naturen blev en tröst för Lars Lerin

Lars Lerin har aldrig varit rädd att visa sina svaga sidor, det såriga. Naturen blev en tröst och en tillflykt för honom redan som liten. Den starka känslan följer med i hans målningar och böcker.

Gruvdrift vid Vättern?

Rätt plats för en gruva? Natura 2000, biosfärområde och Sveriges största dricksvattentäkt.Vättern är en naturpärla som de flesta svenskar känner till. Nu hotas den känsliga sjön bland annat av gruvdrift.

Grodmysteriet på skäret

Gölgrodor Vad gör de värmeälskande gölgrodorna egentligen i Nordupplands svala skärgård? Vi letar efter en hotad och lite mystisk art på vackra fyrön Örskär och hamnar mitt i en intensiv kärlekskonsert.

Rätt plats för en gruva?

Natura 2000, biosfärområde och Sveriges största dricksvattentäkt.Vättern är en naturpärla som de flesta svenskar känner till. Nu hotas den känsliga sjön bland annat av gruvdrift.

Skatteparadis och storskalig vattenkraft

GRANSKNING * Din klimatkompensation kan ha bidragit till att tvångsförflytta fattiga bönder och förstöra livet i biologiskt rika floder. Sveriges Naturs granskning visar att svensk klimatkompensation främst har finansierat utbyggnad av storskalig vattenkraft i Kina.

Stort språng för Afrika?

AKTUELLT * Majoriteten av afrikanerna saknar helt tillgång till el och bra kokmöjligheter. Men kanske rymmer världsdelens energikris också en möjlighet: att hoppa över fossilstadiet?

Det är vår stad också

Naturliga ekosystem i städerna är livsviktiga både för människorna som bor där och för hotade arter. Men ökat byggtryck och förtätning hotar många gröna lungor.

När träden faller

REDAKTIONEN * NÄR JAG HAR blundat i sommar har jag sett träd framför mig. Aspar, lönnar, alar och granar. Mest gran. Det sägs att människan Läs mer…