Annons

Sverige bör vara första fossilfria land 2030

Ledare LEDARE Det finns en puttrande optimism inför FN:s klimatmöte i Paris i december. Mycket tyder på att det kan bli en framgång utifrån vad som politiskt är möjligt. Sett utifrån vad som behöver göras för att begränsa den globala temperaturökningen till två grader kommer däremot mötet sannolikt att bli ett bakslag.

Naturen blev en tröst för Lars Lerin

Lars Lerin har aldrig varit rädd att visa sina svaga sidor, det såriga. Naturen blev en tröst och en tillflykt för honom redan som liten. Den starka känslan följer med i hans målningar och böcker.

Gruvdrift vid Vättern?

Rätt plats för en gruva? Natura 2000, biosfärområde och Sveriges största dricksvattentäkt.Vättern är en naturpärla som de flesta svenskar känner till. Nu hotas den känsliga sjön bland annat av gruvdrift.

Grodmysteriet på skäret

Gölgrodor Vad gör de värmeälskande gölgrodorna egentligen i Nordupplands svala skärgård? Vi letar efter en hotad och lite mystisk art på vackra fyrön Örskär och hamnar mitt i en intensiv kärlekskonsert.

När träden faller

REDAKTIONEN * NÄR JAG HAR blundat i sommar har jag sett träd framför mig. Aspar, lönnar, alar och granar. Mest gran. Det sägs att människan Läs mer…

Ingen miljö utan fred

KRÖNIKA * VINTERN 2015. Världens ledare samlas i Paris för att diskutera klimatfrågor. Vintern 1915. Från zeppelinare släpper tyskar bomber över Paris. I Sverige har Läs mer…

Ängsvård och klimatfestival

MEDLEMSNYTT * Skogsinventering, återställda ängar och ett stoppat kolkraftverk. Naturskyddsföreningen arbetar både lokalt och globalt. Här ett axplock av vad vi har uträttat i år.

Klubb för etablissemanget?

FÖRENINGSLIV * Många siffror talar om Naturskyddsföreningen som en välmående förening. Men för att få varaktig hållbarhet krävs också nya influenser – diskussion och lite kreativ friktion.