Sverige bör vara första fossilfria land 2030

Krönika Det finns en puttrande optimism inför FN:s klimatmöte i Paris i december. Mycket tyder på att det kan bli en framgång utifrån vad som politiskt är möjligt. Sett utifrån vad som behöver göras för att begränsa den globala temperaturökningen till två grader kommer däremot mötet sannolikt att bli ett bakslag.

Naturen blev en tröst för Lars Lerin

Lars Lerin har aldrig varit rädd att visa sina svaga sidor, det såriga. Naturen blev en tröst och en tillflykt för honom redan som liten. Den starka känslan följer med i hans målningar och böcker.

Gruvdrift vid Vättern?

Rätt plats för en gruva? Natura 2000, biosfärområde och Sveriges största dricksvattentäkt.Vättern är en naturpärla som de flesta svenskar känner till. Nu hotas den känsliga sjön bland annat av gruvdrift.

Grodmysteriet på skäret

Gölgrodor Vad gör de värmeälskande gölgrodorna egentligen i Nordupplands svala skärgård? Vi letar efter en hotad och lite mystisk art på vackra fyrön Örskär och hamnar mitt i en intensiv kärlekskonsert.

Höstlek för livet

NATURENS ABC * Mycket i naturen går på sparlåga om hösten. Men i många strömmande vatten, också små bäckar, äger fascinerande aktiviteter rum. Flera av våra laxfiskar leker. På många håll kan du få se öringar leka om du bara är där när det händer.

Konsten att locka en orm

FRÅGOR & SVAR * Hur får jag snok på tomten? Och vilka hudkrämer är bäst för miljön? Läs frågor och svar om miljö och våra vilda grannar.

Vilka bönor väljer du?

GRÖN GUIDE – BOSTAD * Kaffe är ett av våra stora vardagsnöjen, men vår njutning sätter stora avtryck i andra länder. Ett sätt att kraftigt minska den negativa påverkan är att helt enkelt välja ekologiskt kaffe.

Grodmysteriet

INSPIRATION * Vad gör de värmeälskande gölgrodorna egentligen i Nordupplands svala skärgård? Vi letar efter en hotad och lite mystisk art på vackra fyrön Örskär och hamnar mitt i en intensiv kärlekskonsert.

Grönt närmast himlen

Stål, glas och betong. HONGKONG är känt för sina blanka och sterila höghus. Men vänta lite! Det är något grönt som spirar där uppe närmast himlen. Buskar, blommor och blad. Mango, passionsfrukt och sötpotatis. Hustaken har fått liv.

Naturen är på allvar

PORTRÄTT * Lars Lerin har aldrig varit rädd att visa sina svaga sidor, det såriga. Naturen blev en tröst och en tillflykt för honom redan som liten. Den starka känslan följer med i hans målningar och böcker.