Vinnare av Tidskriftspriset 2022 – ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS
Vinnare av Publishingpriset 2022 – Medlemstidning – Individ

Annons

Attenborough bytte sida

Tills november 2004 trodde sir David Attenborough inte på någon klimatförändring. I dag har han ändrat uppfattning.

Sukralos sprids i miljön

Sukralos är ett starkt syntetiskt sötningsmedel (E 955). Nu visar undersökningar som IVL genomfört att i princip all sukralos som kommer till reningsverken också går Läs mer…

Hopp för livet i staden

TEMA STADEN: Den urbana kulturen tar över världen. Är då staden ett hot mot miljön? Med god stadsplanering och om kunskapen om naturen hålls vid liv kan staden vara ett framtidshopp. Sveriges Natur lämnar denna gång stövlarna hemma och beger sig på en rejäl stadsvandring i vår temasatsning – staden.

Bråttom att nå miljömålen

MILJÖPOLITIK * Bara ett av sexton nationella miljömål nås i tid enligt miljömålsrådets utvärdering, men ändå går det framåt i det svenska miljöarbetet. 400 nya miljöförslag läggs fram av rådet som vill satsa 20 miljarder om året på miljön.

Bästa liv – stad eller land

Natur runt knuten eller mitt i storstadens utbud? Hur ska vi ha det där vi bor? Vi hälsar på hos två barnfamiljer som ser saken helt olika.

Berg- och dalbana för skogsskyddet

MÅNGFALD * I vårbudgeten återställdes anslaget till biologisk mångfald till samma nivå som året innan. Det är mycket positivt enligt Naturskyddsföreningen. Men återställaren är bara tillfällig och tas från ett sänkt anslag för sanering av förorenad mark.

Buenos Aires tvingas tänka miljö

TEMA STADEN: Världens storstäder suger åt sig människor i rasande takt. Sveriges Natur har besökt Argentinas huvudstad Buenos Aires vars namn betyder skön luft. Kanske var det skönt att andas här en gång. Nu skrämmer luftföroreningar, nedsmutsning och misär.

Namninsamling för klimatet

KLIMAT * Nu drar Naturskyddsföreningen igång en landsomfattande namninsamling under rubriken ”Ta ditt klimatansvar!”.

Grönt spår mot framtiden

Spårvagnen gör comeback på bred front i europeiska städer. Rälsboomen betyder inte bara mindre utsläpp utan också effektivare transporter som tar mindre plats i stadsrummet. Tyska Freiburg är en av föregångarna.

Naturvårdspris till Klas

FÖRENINGEN * Klas Hjelm, chef för naturavdelningen på Naturskyddsföreningens kansli, har fått Artdatabankens naturvårdspris för 2008. Han får priset för ”enastående insatser för att bevara Läs mer…