Annons

Tjäna pengar på solen

Det är enkelt att börja göra sin egen el från solen. Nya regler från årsskiftet gör det till en lönsam investering. Alla villaägare kan nu sätta upp solceller på eget tak, göra en miljöinsats och samtidigt tjäna pengar.

Bistånd finansierar ny olja

Tvärtemot alla riktlinjer fortsätter svenskt bistånd att finansiera utvinning av ny fossil energi. Sedan 2013 har Sverige röstat ja till åtta av tio stora fossila investeringar i de stora utvecklingsbankerna.

Med jojken som vapen

KULTUR * Samiska musikern och skådespelaren Maxida Märak är inte rädd för att provocera. Via klubbscenen når hon en ny, ung publik med budskap om gruvor, kolonialism och naturskövling.

Under den kalla ytan

NATURENS ABC * När isen lägger sig blir sjön en egen, ointaglig värld. Men under det kalla täcket fortsätter många hjärtan att slå. Vissa lever vidare i ultrarapid, några låter sig lugnt frysas in och andra suger luft från växtrötter.

Märkt pilgrimsfalk

NATURFRÅGOR * Varifrån kom pilgrimsfalken jag såg? Och hur mår igelkotten? Sveriges Natur svarar på dina naturfrågor.

Skönt glid i längdspåret

RÄTT RUSTAD * Utbudet av skidvallor är en djungel. De goda råden har en tendens att vara lika motstridiga som konkurrerande politiska ideologier. Det finns en ekologisk utväg: stålsickel och fästtejp.

Fäboden under fjället

INSPIRATION * Varje sommar flyttar familjen Sundeberg till Östvallen – en av få levande fäbodar som finns kvar i Sverige. Här får deras 20 mjölkkor beta fritt och av mjölken produceras ost, smör och messmör.

I Jan Lindblads fotspår

Den svenske naturfilmaren Jan Lindblad förstod tidigt det unika med Guyana. Han såg en orörd uråldrig regnskog och ville filma allt. Nu, fyrtio år senare, brottas Guyana med alltifrån kinesiska skövlare till kanadensiska gruvbolag. Sveriges Natur reste i Lindblads fotspår och fann Iwokrama – ett av världens främsta regnskogsreservat.

Nu skärps kraven

GRANSKNING * De svenska strategierna för utvecklingsbankerna ska skrivas om. Men att sluta ge bistånd till bankerna är inget alternativ, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP) till Sveriges Natur.

Vägen framåt?

GRANSKNING * Kolkraftverket Medupi är ett prestigeprojekt för Sydafrikas statliga energibolag Eskom. Sverige röstade ja till projektet i Världsbanken.