Tjäna pengar på solen

Det är enkelt att börja göra sin egen el från solen. Nya regler från årsskiftet gör det till en lönsam investering. Alla villaägare kan nu sätta upp solceller på eget tak, göra en miljöinsats och samtidigt tjäna pengar.

Bistånd finansierar ny olja

Tvärtemot alla riktlinjer fortsätter svenskt bistånd att finansiera utvinning av ny fossil energi. Sedan 2013 har Sverige röstat ja till åtta av tio stora fossila investeringar i de stora utvecklingsbankerna.

Anders Borgs afrikanska resa

GRANSKNING – EXTRAMATERIAL * Hur gick det till när Sida parade ihop svenska pensionsfonder med Afrikanska utvecklingsbanken? Sveriges Natur berättar historien bakom en udda matchning.

Elektrifierade vägar

GRÖN TEKNIK * Elektrifierade vägar är en alltmer populär idé. Svenska teknikföretaget Elways har tagit fram ett system med en elskena nedsänkt i vägbanan och en strömavtagare monterad på en arm under eldrivna bilar.

Baggen och elden

Då jag fick höra om den stora branden i Västmanland utbrast jag: äntligen! Sedan skämdes jag. När en katastrof av rent bibliska mått slår till är det inte normalt att tjoa glatt för en skalbagges skull. En som gillar eld.

Frityrolja i tanken

I höstas provflög SAS ett jetbränsle som till 45 procent var framställt av uttjänt frityrolja. I somras invigde Karlstad Airport Europas första tankanläggning för bioflygbränsle. I Värmland görs biobränslet på restprodukter från skogsbruket.

Peter Hellström har örnkoll

ELDSJÄLEN * Det syns på kroppen vad Peter Hellström brinner för. Ett rejält ärr på handen är ett minne från bett av en skadad havsörn som han undersökte vid ett vindkraftverk. Och ena benet är lite stelt, hoplappat efter en idrottsskada.

Natur i rörelse

Felix Heintzenberg jagar inte bara det häftigaste fotot. Han brinner lika mycket för det pedagogiska: att berätta om naturens artrikedom och samspel i både bild och text.

Förberedd i skolan?

FÖRENINGSLIV * Hur får man in hållbarhet och miljöhänsyn i klassrummen? Det var ämnet för Naturskydds-föreningens höstkonferens.

Tid för en ny berättelse

OPINION * Sverige har fått ett nytt politiskt landskap. Att främlingsfientliga partier som Sverigedemokra-terna har gått framåt är ett tecken på att vårt öppna och demokratiska samhälle är på väg att hårdna. Som folkrörelse med över hundra år på nacken gör det oss bekymrade. Ur ett snävt miljöperspektiv visade vår valenkät att SD är uruselt på miljöfrågor.