Tävling eller viltvård?

Sveriges Naturs chefredaktör, Erik Halkjaer. Bild: Jonas Malmström.

Ledare

Tävling eller viltvård?

Tidningen Jaktjournalens rovdjurskampanj har väckt kritik genom åren. Sveriges Naturs chefredaktör Erik Halkjaer ställer sig frågande till kampanjen och skriver att det är en tveksam tävling i att skjuta flest djur.

Poäng för skjutna djur och priser till dem som deltar. Tidningen Jaktjournalen vet i alla fall hur man skapar rubriker. Genom åren har dess rovdjurskampanj där Sveriges jägare tävlar om vem som kan skjuta mest vilt, fått utstå en hel del kritik.

Själv är jag inte jägare och jag har inte jaktlicens, men jag kan som med fiske förstå tjusningen. Däremot har jag svårt att begripa lusten att vilja delta i en tävling som går ut på att skjuta så många djur som möjligt.

Att det behövs viltvård och licensjakt i Sverige är en sak. Att väva in ett tävlingsmoment i det tycks mig helt främmande.

Läs också: I lodjurets spår

”Allt för att inte beskriva sin kampanj som en tävling”

I svensk jaktlag står det i paragraf 5 att ”var och en skall visa viltet hänsyn. Idrottstävlingar och annan liknande friluftsverksamhet i marker där det finns vilt skall genomföras så att viltet störs i så liten utsträckning som möjligt. Viltet får inte ofredas och inte heller förföljas annat än vid jakt”.

Det är ju inte utan att man ser en motsägelse här, men Jaktjournalen gör allt för att inte beskriva sin kampanj som en tävling. Ordet tävlingsmoment nämns helt kort, men hur tidningen än vrider och vänder på det kan det hela nog oavsett beskrivas som en friluftsverksamhet som stör viltet.

Läs också: Konungens kamp – historien om den svenska älgen

Pris för 10 000 kronor

Deltagarna i tävlingen, förlåt kampanjen, kan vinna ett jaktgevär till ett värde av 10 000 kronor eller en ljuddämpare till nästan samma värde. Med sådana priser är det tufft att argumentera för att det handlar om viltvård. Det är vad det är: en tävling i vem som kan skjuta flest djur.

I mitten av april koras vinnarna med titeln Årets viltvårdare, i tre klasser: herr, dam och ungdom.

Läs mer: Färre älgar i skogarna ökar vargens påverkan

”Desto mer hjärtskärande ljud desto fler rävar”

Förra årets mottagare av geväret, Ola Nilsson, hamnade totalt på åttonde plats i tävlingen. Han säger i Jaktjournalen att han helst jagar räv och använder en pipa som ska låta som ett harskrik för att locka djuren till sig.

– Desto mer hjärtskärande ljud desto fler rävar kommer, säger han.

Förvirrande nog delade tidningen Allt om jakt och vapen i mars ut ett pris som också heter Årets viltvårdare. Där saknades ett tävlingsmoment, i stället handlade det om en omröstning. Vilken av de två tidningarnas vinnande viltvårdare som i jaktvärlden anses vara mest seriös är än så länge osagt.

Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X