Annons

Tävling eller viltvård?

Ledare Tidningen Jaktjournalens rovdjurskampanj har väckt kritik genom åren. Sveriges Naturs chefredaktör Erik Halkjaer ställer sig frågande till kampanjen och skriver att det är en tveksam tävling i att skjuta flest djur.

I lodjurets spår

För naturfotografen Leif Gustavsson betyder varje möte med lodjur ute i naturen ren lycka. Men i mars börjar årets lodjursjakt och bara i hans hemlän Uppsala ska ett tiotal skjutas.

Färre älgar i skogarna ökar vargens påverkan

Samtidigt som skogens konung är utsatt för ett hårt jakttryck av människan tar nygamla fiender alltmer plats i skogarna. På senare år har varg och björn börjat få en större påverkan på älgstammen. Sveriges Natur ringde upp en forskare för att ta reda på mer.

”Larmklockor bör ringa”

Debatt Björnarna blir äldre, men färre. Vi bör fråga oss om det är rimligt att människans påverkan är så stark att djuren dramatiskt ändrar beteende, skriver Misha Istratov, miljöentreprenör och oberoende utredare i rovdjursfrågor.

”Vår natur är inte ett nöjesfält för prickskytte”

Debatt Vår natur är inte ett nöjesfält där tre procent av befolkningen som söker adrenalinkickar kan köpa sig ett årskort för 400 kronor och sedan fritt utöva prickskytte på våra olika djurarter, skriver Daniel Ekblom från Naturskyddsföreningen Gävleborgs viltvårdsgrupp i en replik på tidigare artiklar.

”Jakt är både roligt och nödvändigt”

Debatt Blanda inte ihop nöjesjakt, som används för att skuldbelägga jägare, med att jakt är roligt. Det är det, men det är också nödvändigt för viltförvaltningens skull, skriver Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent, vid Svenska Jägarförbundet.

”Jakt ska vara ett sant nöje”

Debatt Jakt är inte en slags självpåtagen herderoll för att kontrollera och reglera viltpopulationer, utan ett historiskt, hållbart naturresursutnyttjande. Och ett rent nöje. Det skriver Carl-Gustaf Thulin, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

”Stoppa den oetiska jakten på lodjur”

Debatt Jakten på det fridlysta lodjuret är obegriplig ur ett etiskt, logiskt, samhällsekonomiskt och ekologiskt perspektiv. Det skriver Susann Engqvist på Svenska Rovdjursföreningen. Hon utesluter inte att det handlar om en eftergift till landets jägarföreningar.

Så kan du göra mer för biologisk mångfald

Debatt I stället för att bara beklaga sig över de eventuella konsekvenser på den biologiska mångfalden som regeringens politik kan få går det att göra mer som individ. Det skriver forskaren Carl-Gustaf Thulin, docent vid SLU, som här ger handfasta förslag till jägare, markägare och allmänheten.

Utsläpp av tama änder kan skada vilda bestånd

Varje sommar sätter svenska jägare ut mer än 250 000 gräsänder i hopp om god jakt till hösten. Änderna är inte lika välanpassade till ett vilt liv. Deras ”tama gener” sprids i gräsandsstammen, enligt forskare på Högskolan Kristianstad.