Annons

Det finns 270 arter av vilda bin i Sverige och en tredjedel av dem är rödlistade, det vill säga hotade eller minskar kraftigt. På bilden rödmurarbi på jordgubbsblomma. Foto: Per Bengtsson

Snabbfixad bibostad

Det råder bostadsbrist för vilda bin. På fem minuter kan du hjälpa dem genom att bara knyta ihop några ihåliga pinnar. På en timme skapar du ett lyxhotell.

Vilda bin bygger bon i trädhål eller i öppen, sandig mark. Sådana platser har blivit färre i det moderna landskapet, så därför dyker bin ofta tacksamt upp om du bygger bostäder åt dem. Det räcker med lagom djupa hål i en vedbit, eller ännu hellre en murken stock. Bästa läget är mot söder, någorlunda skyddat från väder och vind. Se också till att det finns blommor nära, för nykläckta bin är hungriga när de tittar ut.

Första lyan

Knyt ihop 10-15 ihåliga bambupinnar eller vasstrån, cirka 15 cm långa. De ska inte vara ihåliga rakt igenom, för bilarverna måste ligga skyddade när honan har murat igen ingången. Knyt ett snöre hårt runt buntens ändar. Sätt sedan ett snöre mellan ändarna så att du kan hänga upp bostaden vågrätt.

Det är enkelt att bygga ett bibatteri. Foto: Rolf Harbom

Borrad biholk

Ta en tjock träbit där det går att borra 5-10 cm djupa hål. Om hålen är grundare blir de ingen bra barnkammare eftersom exempelvis parasitsteklar kan sticka in sitt äggläggningsrör och lägga ägg i larverna. Variera bredden på hålen mellan 3 och 10 mm så passar de olika arter. Gör gärna en taknock överst som skyddar mot regn.

Borrad biholk. Foto: Per Bengtsson

Femstjärnigt hotell

Har du en liten överbliven hylla? Fyll varje hyllplan med olika sorters hål. På en kan du stapla vasstrån eller andra ihåliga stjälkar. På nästa kan du lägga träbitar med borrade små hål och en tredje hylla kan du använda för experiment. Borra till exempel hål i ett svartkolat vedträ så flyttar kanske värmeälskarna in. Täck med kycklingnät längst fram som skydd mot fåglar.

Sätt de nya bostäderna soligt och synligt i trädgården eller på balkongen. Bibostäder ska sitta uppe under hela året och behöver inte rensas. Vissa kan användas som övervintringsplats medan andra bara fungerar som dagis. När ett hål är igenmurat vet du att ett bi har lagt ägg därinne.

Bikonst

Det gör inget om du piffar upp bibostäderna med färg, pärlor eller roliga former. Det kan göra att även mänskliga besökare ser dem och får egen bi-inspiration.

LÄS Dave Goulsons essä om binas historia och hur vi kan hjälpa dem i dag.

Mer sand

En sandhög eller lite sand mellan rabatterna ger också bina chans att bygga sitt eget hem.

Hjälp forskningen

Rapportera gärna vilka hotellgäster du får på www.raddabina.nu. Svaren kommer att användas i medborgarforskning.

Artikeln publicerades i