Annons
Liten, men rik – prisbelönt radhusträdgård

Liten, men rik – prisbelönt radhusträdgård

Även en liten trädgård kan bidra positivt till miljö och natur. Ronny Fritsche ifråga­satte normerna i sin radhusträdgård och skapade en oas för biologisk mångfald.

När Ronny Fritsche flyttade in i sitt radhus på Hisingen i Göteborg sommaren 2018 såg den lilla trädgården på cirka 100 kvadratmeter ut som grannarnas. Kortklippt gräsmatta, någon buske och en pallkrage med jord.

− Jag vill bidra med något som är till nytta för miljön i allt jag gör och hade ett odlingsintresse sedan tidigare. Så jag började direkt att läsa på hur man kan göra, säger han.

Ronny Fritsche har skapat sig en äng med vildvuxet gräs och upptrampade stigar.

Mycket av det han hittade i olika trädgårdsforum skavde och kändes långt ifrån självklart − vilka växter man ska välja, vad som ses som ogräs eller som skadedjur.

− Det är mycket man förväntas göra. Min känsla säger också att maskrosor är fula och ska rensas bort men nu började jag värdera allt efter nyttan. Det blev en inre resa där jag byggde upp trädgården på ett annat sätt än det traditionella.

Gräsmattan får växa vilt, med en nedtrampad stig i mitten. Målet är att den ska bli så ängslik som möjligt och i stället för exotiska arter väljer han svenska ängsblommor. På hösten samlar han in fröer av blommor han vill se i sin trädgård.

En nyckelpiga äter bladlöss.

Blommorna lockar fjärilar, bin och nyckelpigor men Ronny vill också skapa boplatser till så många djur som möjligt. Flera fågelholkar, ett litet igelkottsbo och en minidamm i form av en nedgrävd hink är några av inslagen.

Flera komposter tar hand om avfall, skapar mikroliv och producerar ny jord. I köks- trädgården odlar han bönor, ärtväxter, kål, morötter, majs, tomater och olika kryddor. Kungsmynta är en insekts- favorit, liksom gräslök.

− Man kan åstadkomma mycket på liten yta. I augusti och september är en jättestor andel av maten på våra tallrikar hemodlad.

Yngsta sonen hjälper till

Vid inflytten fanns redan häggmispel, en buske som fåglarna gillar skarpt. Att bären också är hälsosamma och jättegoda i paj eller som saft var en positiv överraskning.

I trädgården kan man också skörda röda och svarta vinbär, blåbär, aroniabär, jordgubbar och smultron. Något som inte minst sonen Ossian, 4,5 år, uppskattar.

Att utforska trädgården tillsammans är en ständig glädjekälla.

− Ossian och jag pratar mycket om allt som händer, samtalen handlar ofta om stora frågor som liv och död.

Ronny och sonen Ossian skördar bönor.

Ibland blir det diskussion med grannarna också. Alla tycker inte att det ser snyggt ut. Andra blir inspirerade, eller frågar varför trädgården ser ut som den gör.

− Det gillar jag eftersom jag får tillfälle att prata om hoten mot biologisk mångfald.

I bostadsrättsföreningens trivselregler står att ”gräsmattan ska hållas välklippt”. Det bryter Ronny med besked mot, och han har även lämnat in en motion om ändrad text.

− Av de olika saker jag gör för miljön är trädgården det roligaste, eftersom man får kvitto direkt genom insekter som surrar och annat liv. Man ser inte effekten på samma sätt när man sopsorterar eller låter bli att köra bil.

Artikeln publicerades i