Annons

Att låta löven ligga gynnar både djur och natur. Foto: Getty.

Låt löven ligga kvar

Under många år har välstädat varit normen för hur en villaträdgård ska se ut, där alla löven krattas bort på hösten. Men löven innehåller näring som är mumma för gräsmattan, så låt dem ligga.

För trädgårdsägare har hösten ofta handlat om att ”städa i trädgården”, men är det verkligen nödvändigt? Till exempel handlar det om de fallna lövens vara eller icke vara.

– Det är ekologiskt och ekonomiskt vansinne att samla ihop löven på hösten i trädgården för att köra till återvinningscentralen eller elda upp. Här erbjuder träd och buskar en alldeles förträfflig jordförbättringsprodukt helt gratis. Ta tillvara på den, säger Ulf Nilsson, hortonom på Fritidsodlingens riksorganisation.

Undvik tjocka lövlager

Löven är fulla av värdefulla näringsämnen för alla organismer i marken och samtidigt byggs mullhalten upp. Ulf rekommenderar att inte bara låta löven ligga kvar utan också att finfördela dem med gräsklipparen för att få nedbrytningen att gå snabbt. Blir det ett allt för tjockt lövlager så kan gräset ta skada.

En sådan här liten krabat kanske har skapat sig ett hem i din närmaste lövhög. Foto: Getty.

Extra viktigt är det att behålla löv under buskar och på odlingar där det behövs ny näringsrik jord. Då skyddas även jorden under snöfattiga vintermånader när det är kallt och det saknas snö som täcker marken.

Löv i tjocka lager kan vara bra att glesa ut. Lägga en del på komposten. Det går att ordna en separat lövkompost som skapar näringsfattig jord som sedan går att användas som såjord. Det tar cirka två år att bryta ner löven till jord.

Lite stök skadar inte

Hur löven ska hanteras i trädgården beror på vilka behov som finns och hur mycket löv man har.

– Köper man årligen in många påsjordssäckar för att odla upp plantor så kan det vara en bra idé att göra egen jord av höstlöven. Samla ihop löven i en luftig behållare eller lägg dem i en hög i ett skuggigt läge. Vattna om det är torrt och efter ett till två år så har du en fin lövmull som kan användas som bas till olika jordblandningar.

Att låta trädgården vara lite ”stökig” över vintern är bara bra, anser Ulf Nilsson. Det gynnar allt levande. Högar med löv och nedfallna grenar ger vinterskydd till insekter och andra djur och dessutom mat till alla nedbrytare. Vissnande fröställningar av perenner och buskar kan ge mat åt fåglarna.

Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X