Robotgräsklippare kan skada igelkottar dödligt

Forskare har undersökt i vilken utsträckning igelkottar skadas av olika slags robotgräsklippare. Foto: Getty

Robotgräsklippare kan skada igelkottar dödligt

Misstankar om att robotgräsklippare skadar många igelkottar har florerat under flera år, men några säkra uppgifter har inte funnits. Nu visar en forskarstudie att klipparna verkligen kan skada igelkottarna dödligt. Men risken skiljer sig mycket mellan olika modeller.

Sveriges Natur har tidigare rapporterat om veterinärer som slagit larm om att igelkottar kommit in med skador som såg ut att ha orsakats av robotgräsklippare. Andra medier har också uppmärksammat frågan, och eftersom användningen av robotgräsklippare ökat dramatiskt under senare år ville en dansk-brittisk forskargrupp undersöka saken närmare. De använde sig av döda igelkottar i olika storlekar, från små ungar till fullvuxna, och testade vad som hände när gräsklippare av olika modeller körde mot dem.

− Jag var väldigt förvånad över att robotgräsklipparna klarade sig så olika i våra test. Det var hemskt att bevittna hur några modeller rent ut sagt lemlästade de döda igelkottarna. Men andra modeller klarade sig ganska bra och verkade inte skada igelkottarna, säger Sophie Lund Rasmussen vid Ålborgs universitet i ett pressmeddelande.

Inga av modellerna klarade dock att detektera igelkottarna utan att köra in i dem, inte ens de som var utrustade med kollisionsdetektorer. Inga av modellerna upptäckte de minsta igelkottsungarna, under 200 gram. Alla körde rakt över dem, men vissa körde över ungarna utan att skada eftersom de hamnade under knivarna.

Forskarna vill inte säga att några av de testade modellerna är helt säkra för igelkottar. De rekommenderar att köra klipparna enbart under dagtid när igelkottar sällan är aktiva.

En av de klippare som fick sämst resultat i testet var Stiga Autoclip 530 SG. Andreas Nöijd på Stiga kommenterar att modellen är gjord för att köra på dagtid, vilket enligt honom också ger bäst klippresultat. Stiga har nu beslutat att detta ska komma upp som en rekommendation vid första programmeringen av klipparen, säger han. De kommer också att kommunicera budskapet i kanaler som hemsida och sociala medier.

Sophie Lund Rasmussen kommer att arbeta vidare tillsammans med gräsklippartillverkare för att ta fram säkrare modeller. Hon kommer också att undersöka hur levande igelkottar reagerar på robotgräsklippare. Om många av dem rullar ihop sig inför faran blir risken betydligt större än om de flyr.

Eftersom igelkottar generellt drar sig undan när de är skadade är det troligt att igelkottar som skadas dödligt av robotgräsklippare aldrig hittas, skriver forskarna.

Artikeln är publicerad i den vetenskapliga tidskriften MDPI och här finns hela listan över testade robotgräsklipparmodeller.

Läs mer om igelkottar:

Igelkottar med mystiska skärsår kan ha skadats av robotgräsklippare
Igelkotten på Rödlistan
Så sover djuren om vintern
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter