Rostade rotfrukter, mustiga kryddor och glöggvänliga snacks till jul. Foto: Getty Images

Budord för bra julbord

Sex råd för ny, oväntad och grön julmat.

Våga variera
Kalasen är ljuspunkter den mörkaste tiden på året, men knepiga för dem som väljer grönt och om man snabbt ledsnar på den klassiska julmaten. Välj då en förrätt och duka sen upp en indisk buffé.

Slå dina gäster med häpnad
Någon rätt bör vara riktigt pampig och dominera bordet. Kanske en fylld pumpa, en senapsgriljerad kålrot eller en tjusigt dekorerad grönsakspaté?

Kombinera konsistenser
Se till att få med så många konsistenser som möjligt. Spröda rån, knapriga valnötter, krunschiga äpplen, krispiga grönkålschips, sega russin, lena puréer och kompakta linsbiffar.

Piffa rotsakerna
Vintern är rotsakernas högtid, men de blir lätt platta i smaken. Balansera deras sötma med syra, sälta, beska, umami och hetta från chili, peppar och ingefära.

Hitta lyxen i detaljerna
Använd till exempel flera olika sorters russin i rödkålssalladen – gula, bruna och gröna.

Skippa influgna bär som dekoration
De är dessutom smaklösa och trista. Apelsin, granatäpple och röd paprika får rätterna att lysa.

Glöggens bästisar

Spröda pitabitar med rolig topping klår sliskiga sötsaker till glöggen. Skär pitabrödet i små eller stora fyrkanter. Rosta i långpanna 150 grader tills bitarna fått färg och blivit krispiga. Sätt ner ugnen till 100 grader och torka pitachipsen i ytterligare en kvart om det behövs. Klicka på ädelostkräm eller hummus. Toppa gärna med russin som snabbt smörstekts med lite kanel och några droppar vinäger.

Resterna från ostbrickan och lagrade julbordsostar kan förvandlas till en potkäs. Riv osten fint, blanda med smör så att osten precis binds samman. Blanda ner en nypa kummin och en sked akvavit. Packa tätt i en liten burk med lock. Låt din potkäs mogna ett dygn i kylen innan du brer den på kex eller knäcke.

PS! Har du glögg över? Sjud den till sirap att droppa över rostade lökklyftor och palsternacka. Glöm inte mycket svartpeppar.

Artikeln publicerades i