Annons

Nyfiket sällskap

I Sverige hotas gråsälar av överfiske och jakt, men på brittiska Farneöarna kallas de havsvalpar och möter kärleksfullt upp naturintresserade dykare.

Som naturfotograf finns det framför allt en upplevelse som jag önskar att alla naturintresserade kunde få uppleva – att dyka med gråsälar. Möten med vilda djur på deras egna villkor är alltid minnesvärda, och sällan är det så tydligt djuren som bestämmer som när det sker under havsytan.

Gråsälar bjuder ofta på fantastiska möten, som innefattar skygga men nyfikna individer liksom de som utan att tveka tar sig fram och undersöker mig och kameran, håller om mina simfenor med labbarna, eller bara gör sitt och visar mig en del av sina dolda liv.
Platsen är Farneöarna i Storbritannien, en av världens största gråsälskolonier. Sälarna kallas här kärleksfullt för sea puppies (havs-
valpar). Ett träffande smeknamn.

Till skillnad från i Sverige bedrivs här ingen mer omfattande jakt. Det satsas mer på naturturism där sälarna drar såväl inhemska som utländska besökare till flera platser i landet. Det känns avlägset i Sverige i dag, med även överfiske och avmagrade sälar men jag hoppas att något liknande kommer att utvecklas i Östersjön under min livstid.

Tänk att ta båten ut i Stockholms skärgård och snorkla eller dyka med ”havsvalpar”. Det tror jag skulle öppna fler ögon för en art som är dold för många.

De brittiska gråsälarna, eller havsvalparna, är ofta nyfikna på vad dykarna håller på med.
En gråsälshona har ofta silvrig färg i vattnet. Hannarna är generellt mörkare och kan väga runt 300 kilo som vuxna. Honorna uppnår runt 200 kilo.
Sälar är kanske inte den första djurgrupp som associeras med rovdjur, men att de är det framgår tydligt av tänderna och labbarna. Liksom andra rovdjur får de ofta skulden för den påverkan som vi människor har haft på deras bytesdjur.

Under ett ögonblick följde sälen det lilla fiskstimmet som en del av sin dansliknande lek. Som naturfotograf blir man alltid tacksam för dessa stunder där djuren visar sina naturliga beteenden.
Gråsälarna vilar och sover ofta på botten, som här på en mjuk bädd av frodiga alger, men ibland även inkilade mellan stora stenblock.
Liksom alla marina däggdjur behöver sälar andas luft, och även om gråsälarna kan dyka flera hundra meter djupt håller de ofta till på grundare vatten.
Nyfikna huvuden dyker upp runt båten under en paus mellan två dyk.
En liten gråsälshona håller en dykare sällskap under hans säkerhetsstopp på väg till ytan.
Så här är kanske de flesta vana att se gråsälar. Det är en stor kontrast mot hur de upplevs under ytan, men ovanför havsytan kan man ta del av sälarnas sång som färdas över havet.

Bland sälar och vargar

Mötet med gråsälarna vid Farneöarna är bland det häftigaste som naturfotografen Isabella Chowra har upplevt. I svenska vatten är det svårt att komma så nära.

– Det handlar nog om att de inte jagas i England och därför inte är så skygga. Och att kolonin är så stor att där finns många oskygga individer.

Isabella Chowra ser fram emot att fotografera djur i nordisk natur framöver. Bild: Privat.

Hon har alltid varit intresserad av natur och foto, men uppväxten i centrala Stockholm gjorde det svårt med motiv och miljöer. Först när ingenjörsutbildning

en tog henne till Samoa lossnade det med hjälp av dykcertifikat och undervattensutrustning.

Väl hemma igen började hon att fjällvandra och hittade nya sätt att fotografera på hemmaplan.

– Jag blev tryggare med att vara ensam i naturen och byggde upp kunskaper om att hitta djur.

Till exempel letade hon rätt på ett tjäderspel strax utanför Stockholm dit hon kan ta sig med SL-buss. En bild därifrån fick silver i Bird Photographer of the Year 2022. Året före blev hon invald i föreningen Naturfotograferna.

Framöver vill hon fotografera däggdjur i nordisk natur. En upplevelse förra sommaren gav blodad tand.

– Jag filmade sju vargar i Sjundareviret. Inga toppenbilder, men helt fantastiskt att se dem tillsammans.

Utrustning: Canon Eos R6 Mark II med objektiv som EF 300 mm f/2.8L IS USM II och EF 100 mm f/2.8 USM. Under vatten Canon Eos 7D Mark II med Tokina 10-17 mm f/3.5-4.5 fisheyezoom.

Intervju av Mats Hellmark 

Artikeln publicerades i
Tillsammans visar vi upp det bästa av naturen Följ oss på Instagram