Svante vill skingra dimridåerna

Svante vill skingra dimridåerna

Riv hål i de dimridåer som lurar människor att tro att miljöproblemen är lösta. Det måste bli en huvuduppgift för framtidens SNF, menar Svante Axelsson, SNFs nye generalsekreterare.

I slutet av 1970-talet skulle det byggas kärnkraftverk och raffinaderier i Svante Axelssons bohuslänska hembygd. Svante blev arg, engagemanget vaknade.

– Och nu är jag här, med stora möjligheter att påverka miljöpolitiken, summerar Svante den bana som nu gjort honom till chef för SNFs kansli och generalsekreterare.

Svante är miljöekonom, en utbildning han valde för att försöka förstå hur skövling av naturen kunde försvaras med ekonomiska argument. Han kom till SNF 1993 och har de senaste åren varit chef för kansliets miljöavdelning.

Din företrädare, Louise Adelborg, hade en ganska renodlad roll som chef för kansliet och syntes inte så mycket utåt. Blir det annorlunda nu?

– Jag kommer att arbeta mer med sakfrågorna, som idégivare och inspiratör. En viktig uppgift blir att få våra många olika aktiviteter att hänga ihop, att få kansliets olika avdelningar att samverka mer. En annan fråga jag vill ta itu med är miljörörelsens roll i framtiden.

Finns det en framtid – medlemmarna sviker ju?

– SNF har mycket, mycket större betydelse som påverkare än jag trodde när jag kom hit. Om vi tystnar tar de kortsiktiga ekonomiska intressena över.

– Men visst är medlemstappet tecken på en kris. Jag tror att människor fortfarande är miljöengagerade, men många luras av miljöretoriken. Både näringslivet och politikerna vet hur de ska lägga sina ord numera. Det får folk att tro att problemen är på väg att lösas.

Är dom inte det då?

– Vi har lyckats bromsa takten i miljöförstöringen på vissa fronter, till exempel försurningen. På andra har vi inte ens nått dit: klimatfrågan, kemikalierna, den biologiska mångfalden. Och i ett globalt perspektiv går det ännu fortare åt fel håll.

Är det dags för SNF att gå tillbaka till väckarklockerollen?

– Jag tror nog det behövs en repetitionskurs om miljöproblemen. Men vi måste också kunna ge politiker och företagsledare en spark i häcken när de tappat farten och när det de säger inte stämmer med det de gör.

Är det genom konsumentmakt föreningen ska påverka i framtiden?

– Inte bara. Jag är orolig över att politikerna tycks vilja lämna över ansvaret för miljön till marknaden. Det måste till politiska beslut för att säkra de framsteg som konsumenterna driver fram.

Är det viktigt att det finns lokalavdelningar av SNF runt om i landet, eller är det en gammalmodig organisationsform?

– Det är viktigt, absolut. Jag tror vi ska stärka det lokala arbetet och satsa mer på att vinna lokala miljösegrar. Vi ska vara den lokala miljöns ambassadörer, över hela landet.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i