Annons

Lappugglan – på sniskan i skogen

Sneda träd är typiska ingredienser i en gammelskog, men de flesta av oss har nog aldrig funderat över hur viktiga de är. För en lappuggleunge som ska lära sig flyga är de skillnaden på liv och död. I dagens brukade skogslandskap har det blivit svårare att flygträna.

Berguvar drabbade av fågelinfluensa

Flera berguvar och rovfåglar som ormvråkar, duvhökar och pilgrimsfalkar har dött i vinterns fågelinfluensa. Rovfåglar kan vara extra utsatta eftersom de lätt smittas när de äter andra fåglar.

Starka känslor i möten med djur

Det nyfikna men vaksamma blänket i en fågels öga, rävungen som följer efter dig på stigen, fjärilen som landar på handen. Få saker fascinerar oss människor som kontakt med vilda djur. Vad tänker och känner de, egentligen?

30 procent av häckande fåglar på nya rödlistan

Nästan en tredjedel av Sveriges häckande fågelarter minskar så kraftigt att de finns med på den nya rödlistan. På fem år har antalet hotade arter ökat med 21 procent. Bland de nya på listan finns skogslevande fåglar som hornuggla och talltita.

Berguvarna minskar kraftigt

Kampen för att bevara en art har sällan en sista rond. Berguvarna verkade vara räddade men börjar minska igen. Antalet har nästan halverats sedan 2000-talet. Sveriges Natur försökte förstå varför och mötte ulliga bergatroll.

Ugglorna bevakar sin omvärld

Naturens tidigaste vårkänslor vaknar med ugglorna. Redan i slutet av februari hörs deras urbergsdova, gnissliga eller sagolika röster om du ger dig ut i skogen en vindstilla natt.

Annons