Annons
Moa märker kattugglor – vill inspirera fler tjejer

Förra sommaren märkte Moa Ericsson även tornfalkungar. Foto: Sandra Eskilsson

Moa märker kattugglor – vill inspirera fler tjejer

Moa Ericsson längtar efter våren och kattugglorna. Med sitt instagramkonto vill hon locka fler att bli fågelintresserade.

På Instagramkontot @moaandtheowls möter man uggle- och falkungar på nära håll. Bakom bilderna står Moa Ericsson.

Ugglekontakt. Foto: Moa Ericsson

– Jag vill förmedla hur roligt det kan vara med fåglar och inspirera fler att bli intresserade, särskilt tjejer.

När började intresset?

– Redan som liten hängde jag med familjen ut och skådade. De senaste tre åren har jag varit med mycket när pappa ringmärker kattugglor. Målet är att lära mig mer och få tillräcklig erfarenhet för att kunna ta ringmärkarlicens och starta egna inventeringsprojekt.

Vad fick dig att fastna?

– Jag är fascinerad av ugglor och rovfåglar och deras levnadssätt, det är verkligen jätteroligt att komma nära. Så här års saknar jag kontakten. Det är så mysigt att hålla ungarna.

”Man får hålla koll på klorna, annars är ungarna ganska lugna,” säger Moa Ericsson. Foto: Peter Ericsson

När är det dags igen?

– Vi börjar i mitten av april med att kolla alla pappas kattuggleholkar. Det är lite olika år från år vilka det blir häckningar i. Vissa honor återkommer till samma holk, då känns det nästan som att hälsa på någon man känner. Ungarna är ungefär fjorton dagar gamla när man kan märka dem.

Är det något speciellt man måste tänka på?

– Vi är effektiva, så de är inte ute ur holken lång stund. Man får hålla koll på klorna, annars är ungarna ganska lugna. De knäpper lite med näbben till mamman. Hon sitter ofta i ett träd en bit bort och håller koll.

Brukar mammorna hålla sig undan medan ni märker?

– Ja, men vissa är mer på alerten och kommer direkt när man lägger tillbaka ungarna. Det tycker jag är bra, att de visar sig och bryr sig om sina ungar.

Har du ringmärkt andra fåglar också?

– Vi har hjälpt till att märka tornfalkar. Också jättekul att lära sig, fast pyssligare eftersom de inte är lika lugna som kattugglebebisarna. Man måste vara lite snabbare.

Har du fler kompisar som är intresserade?

– Många vill följa med ut och kolla, men de har nog inte lika stort intresse som jag.

Vad gillar du mer?

– Förra året läste jag kursen Natur och faunavård på Klarälvdalens folkhögskola. Då fick jag intresse för spårning och såg mitt första vargspår. Jättespännande!

Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X