Berguvar drabbade av fågelinfluensa

Under vintern har SVA fått in fem berguvar som dött av fågelinfluensa. Foto: Getty

Berguvar drabbade av fågelinfluensa

Flera berguvar och rovfåglar som ormvråkar, duvhökar och pilgrimsfalkar har dött i vinterns fågelinfluensa. Rovfåglar kan vara extra utsatta eftersom de lätt smittas när de äter andra fåglar.

Även i fåglarnas värld pågår en pandemi. Längs en kuststräcka i nordvästra Tyskland hittades 15 000 vilda fåglar som alla verkar ha dött av fågelinfluensa, och bland svenska tamfåglar ser vi det största utbrottet någonsin, enligt Henrik Uhlhorn som är biträdande statsveterinär på SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

I förra veckan tog han hand om två berguvar från Skövde som visade sig ha dött av fågelinfluensa. Totalt under vintern har SVA fått in fem berguvar med samma dödsorsak.

− Med tanke på hur många berguvar vi har i landet så är det förhållandevis höga siffror. Men vi får ju bara ett litet axplock utifrån vad människor hittar och skickar in, säger Henrik Uhlhorn.

Även några ormvråkar, duvhökar och pilgrimsfalkar har konstaterats döda i fågelinfluensan. Rovfåglar som tar andfåglar och gäss är förmodligen extra utsatta eftersom viruset är mest utbrett i de grupperna, och det är extremt smittsamt, enligt Henrik Uhlhorn.

Liksom säsongsinfluensan bland människor sprids det bäst under den svala, fuktiga delen av året. De senaste vintrarna har vi haft årliga utbrott av fågelinfluensa i Europa, även om det inte nådde Sverige under förra vintern.

SVA är tacksamma för att få in rapporter om döda fåglar: https://rapporteravilt.sva.se/

LÄS mer om andra hot mot berguvar.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter