Forskare mäter skogens andning

Miljörörelsen hyllar ofta gammelskogar som klimathjältar medan skogsbruket hellre för fram att det är växande unga skogar som suger upp koldioxid. Sveriges Natur har följt med när forskare kartlägger gamla skogars utandning, vilken i sin tur kan visa skogarnas kolbudget.

Tips: så får du en miljövänligare julgran

Få saker ger lika mycket julkänsla som en julgran. Men det kan vara svårt att veta hur man ska göra för att välja den mest miljövänliga granen. Bättre val finns i gamla lösningar och nya företagsidéer.

Hon hittade det äldsta trädet

Lisa Öberg vill sprida kunskap om fjäll­ens flora. Fyndet av den urgamla granen Old Tjikko fascinerade en hel värld.

Räddar heliga träd på Nya Zeeland

Fredrik Hjelm jobbar i heliga trädkronor. Målet är att rädda kauriträden och skapa medvetenhet. Hans leende säger att det är värt det.

Genombrott för talerätt med räddade stadsekar

Stockholmskretsens kamp för de gamla ekarna vid Kristinebergs slott blev inte bara en seger för natur i storstan. Domarna kan också stärka miljöorganisationers möjligheter att påverka.

En pärla bland urskogar

En av de sista stora väglösa urskogarna var på väg att fällas i smyg. Men räddningen kom med en vaken skogsvandrare som ryckte upp vägstakningar och en rasande kretsordförande som kastade sig på flyget.

Framtiden sätts på spel

Vill du få familjemedlemmarna att slita sig från sina skärmar? Då kan det vara dags att spela lite i stället. Tillsammans alltså. Sveriges Natur guidar till roliga och lärorika brädspel på temat natur, miljö och klimat.

Mossornas magi i ny bok

Mossträdgårdar och mossvandringar är ett sätt att stanna tiden. Med nya boken Mossa – I skog, trädgård och kruka vill Ulrica Nordström sprida den japanska mosstrenden.

Så fungerar en knopp

Lövsprickningen hos träd och buskar är efterlängtad av många. Äntligen lite grönt! Men hur bär växterna sig åt för att stå redo med gröna blad så fort vårvärmen kommer?