Mossornas magi i ny bok

Mossträdgårdar och mossvandringar är ett sätt att stanna tiden. Med nya boken Mossa – I skog, trädgård och kruka vill Ulrica Nordström sprida den japanska mosstrenden.

Ulrica Nordströms kärlek till mossa började i barndomens Norrbotten men blommade ut i mossornas förlovade land: Japan. Som skribent och växthantverkare vandrade hon genom trädgårdar helt insvepta i mjuka mosstäcken, och funderade på varför vi i Norden inte hyllar mossor på samma sätt.

− Jag blev besatt av att berätta hur vi kan använda och betrakta mossor som japanerna gör.

Detta berättar hon nu i ­Mossa – I skog, trädgård och kruka (Natur och kultur), en tjock grön bok som börjar i den svenska skogen och slutar med välansade bonsai-moss-arrangemang inomhus som ibland limmas fast. Att skapa små naturminiatyrer ser Ulrica Nordström som ett sätt att få utlopp för sin längtan efter den stora naturen. I en snabb och föränderlig tid blir mossintresset en motreaktion, tror hon.

Ulrica Nordström. Foto: Knuts Conny

− Mossvandringar och mossträdgårdar har blivit hett bland unga japaner, särskilt under de senaste tio åren. Samtidigt som det vilar på många hundra års tradition av mossträdgårdar.

Mossodlare från hela världen vittnar i boken om mossornas lugnande krafter. De kopplar oss samman med svunna tider anser japanerna, och Ulrica Nordström.

− Varje moss-skott blir inte så gammalt men de ersätter varandra och skapar ett nästan konstant rum. Om mossor får stå ostörda i en skog så ser platsen i stort sett likadan ut genom århundradena. Evigt gröna året runt.

Kalhyggen stoppar mossor

Något som stoppar skogsmossornas eviga liv är dock kalhyggen, där de flesta mossor torkar ut och försvinner. Därför tipsar Ulrica Nordström om att hämta mossa till trädgård, balkong och terrarium i skogar som ändå ska avverkas. Annars bör mossa plockas med stor varsamhet och alltid med markägarens tillstånd.

Det går bra att gå i sin mossträdgård, men den klarar inte fotbollsspel och lekar. Japanska trädgårdar är generellt mer stillsamma än västerländska, anser Ulrica Nordström. De är ett rum för reflektion och meditation.

En del av mossans meditativa kraft ligger också i skötseln av den. I välskötta japanska mossträdgårdar ligger trädgårdsmästarna på mage och plockar bort vartenda löv och grässtrå.

− Jag tror att man mår bra av att se till sina mossor, men man kan förstås välja hur minutiös man vill vara. Mossa kommer ju av sig själv på många ställen, i skuggiga hörn av trädgården där inget annat fungerar kan de få frodas.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook