Tips: så får du en miljövänligare julgran

För en så miljövänlig julgran som möjligt spelar inte bara själva trädet roll. Det är också smart att tänka över vilket pynt man hänger i granen. Foto: Getty.

Tips: så får du en miljövänligare julgran

Få saker ger lika mycket julkänsla som en julgran. Men det kan vara svårt att veta hur man ska göra för att välja den mest miljövänliga granen. Bättre val finns i gamla lösningar och nya företagsidéer.

Se över pyntet

Pynta med second hand prydnader. Eller skapa eget pynt av kottar och annat vackert från naturen. För belysning använd LED till granen, som släcks dagtid med exempelvis en timer.

Läs också: Grannare gröna granar. 

Håll dig till en klassisk rödgran

Mest miljövänligt är det att köpa en vanlig svensk rödgran, gärna plockad lokalt. Kungsgranar, som är populära som julgranar, besprutas och gödslas ofta om de inte är ekologiska. Allra bäst är det om du känner en lokal skogsägare som du vet inte besprutar sin skog och som tar hänsyn till biologisk mångfald.

Skaffa en gran i kruka

Slipp krångla med julgransfot och granen håller sig bra i jorden. Den går att plantera ut efter jul om du äger skog själv eller känner en skogsägare som vill ta emot den. Välj gärna en obesprutad rödgran. Rödgran i kruka finns från 469 kronor på svenskagranar.se.

Hyr en julgran

Få företag erbjuder uthyrning av julgranar. Det är vanligare i USA. Du får låna en långsamväxande ädelgran över julen som du sedan lämnar tillbaka. Varje gran har ett nummer eller ett namn och du kan få samma flera år i rad. Finns till exempel på Blekingeplantan.se.

Välj en skologisk gran

Bäst är att köpa en ekologiskt odlad gran, men det kan vara svårt att hitta i mindre städer. Det går även att beställa ekologiska granar med hemkörning. På Smalandsgran.se kan man köpa en ekologisk rödgran från 396 kronor.

Plastgran med flera liv

Om du av någon anledning vill ha en plastgran finns det att hitta second hand. En plastgran behöver användas cirka 15 jular innan den blir mer klimatsmart än en naturlig. Om en ny plastgran absolut måste köpas, köp en av PE-plast och inte PVC.

Artikeln publicerades i