Framtiden sätts på spel

Spela om miljön tillsammans.

Framtiden sätts på spel

Vill du få familjemedlemmarna att slita sig från sina skärmar? Då kan det vara dags att spela lite i stället. Tillsammans alltså. Sveriges Natur guidar till roliga och lärorika brädspel på temat natur, miljö och klimat.

Brädspel

Evolution och utveckling

Dominant Species

Antal spelare: 3-6

Ålder: 14+

Spelet använder sig av en förenklad version av evolutionsteorin som regelverk. Istiden är på väg och deltagarna väljer en av sex djurgrupper. Varje grupp har sin fördel. Fåglar kan till exempel förflytta sig dubbelt så snabbt och människor får alltid börja först.

Erövra spelbrädets terrängbrickor och använd dig av kort som vulkanutbrott för att få överhanden. När istiden är här vinner den som har störst territorium. Spelet är utmanande och riktar sig till erfarna spelare.

Evolution

Antal spelare: 2-6

Ålder: 10+

När forskare i evolutionsbiologi från Oxford publicerar artiklar om brädspel i den vetenskapliga tidskriften Nature – då kan man förvänta sig något utöver det vanliga. Utveckla helt egna arter efter evolutionens alla regler och utmana dina vänner i kampen om överlevnad.

Precis som i verkligheten väljer du mellan olika strategier. Satsa på ett starkt försvar, ät en viss form av mat, eller bli offensiv!

Valde alla deltagare att utveckla köttätare? Då finns inga byten. Eller bara gräsätare? Maten tar slut och ni får svälta.

Ekosystem

Djur & Natur

Photosynthesis

Antal spelare: 2-4

Ålder: 10+

Varje runda rör sig solen i en cirkel kring spelplanen. På brädet planterar du dina träd som växer och blir större beroende på hur mycket ljus de får från solen. Smart placering genererar fler ”ljuspoäng” och vinner gör den vars träd exponerats mest för solens strålar. Det går att vara strategisk genom att blockera ljuset för andra spelares träd. Designen är annorlunda från andra spel med stort fokus på de fysiska pjäsernas plats i rummet.

Självklart kommer kartongen från återanvända förpackningar.

Skogen

Antal spelare: 3-4

Ålder: 8+

Spelet Skogen skapades av en svensk biolog med syfte att ge en större förståelse för livet i de nordiska skogarna. Biologisk mångfald, störningar som skogsbränder och stormar, samt vilka arter som passar bra ihop, är teman som driver spelet framåt. Komplexa ekosystem och samspel framställs i en form som gör informationen lätt att ta till sig. Utmaningen ligger i att fördela arterna och olika element strategiskt på brädet. Deltagaren med flest arter i sin skog vinner. Här behövs både planering och klur!

Globala miljöfrågor

Klimat & sopsortering

Terraforming Mars

Antal spelare: 1-5

Ålder: 12+

Vad krävs egentligen för att göra en planet beboelig? Här får du och dina medspelare tävla om att förvandla Mars till en planet som går att leva på. Varje spelare driver egna projekt och kan genom smarta investeringar få tillgång till användbar teknologi. Du kan bland annat introducera växter och djur, starta fabriker som skapar växthusgaser, eller utöva gruvverksamhet på Jupiters månar. Alla deltagare strävar efter att göra Mars beboelig, men vinner gör den som bidragit mest.

CO2

Antal spelare: 1-5

Ålder: 12+

Rädda världen från klimatförändringarna!

Spelet börjar 1970 och vi har fått en ny chans. Världens beslutsfattare har vaknat och vi måste begränsa utsläppen. Nu är det upp till deltagarna att tillgodose världens behov av energi, utan att bidra till jordens undergång med för stora utsläpp. Vinner gör den som lyckats bäst med att balansera ekonomisk tillväxt och vetenskapliga landvinningar med låga klimatutsläpp.

20th century

Antal spelare: 3-5

Ålder: 12+

Ditt mål är att bygga ett land fritt från sopor och utsläpp. Ett land där miljön är lika hälsosam som ekonomin. Under sex rundor styr spelarna över utvecklingen av sin nations städer. Välj mellan att producera inkomst, vetenskaplig forskning eller livskvalité. Inriktningarna ger spelaren olika verktyg för att styra utvecklingen eller avvärja ekologiska katastrofer. I slutet av varje runda genereras pengar och forskning som kan användas nästa runda för att hantera nya utmaningar. Vinner gör spelaren vars land har högst levnadsstandard och flest poäng i slutet av spelet.

KORTSPEL

Habitat

Antal spelare: 2-6

Ålder: 8+

Habitat är lite som Pokémon, fast med riktiga djur från verkliga ekologiska system. Spelet kan lätt tas med på resor och korten har snygga bilder. Spelarna tävlar om att bygga fungerande näringskedjor och efter några rundor har till och med den minst naturintresserade stenkoll på vem som äter vem i naturens komplexa näringsväv.

Arboretum

Antal Spelare: 2-4

Ålder: 8+

Det här kortspelet utmanar deltagarna att skapa den vackraste trädgården. Varje runda plockar du upp två kort och slänger ett. De 80 spelkorten är prydda med målade bilder av klassiska träd, uppdelade i tio färggrupper. Spelets karaktär förändras beroende på hur många spelare ni är. Ju fler som deltar, desto svårare blir det att förutsäga motståndarnas drag. Vinner gör den som färgmatchat sin trädgård bäst.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook