Annons

Växande sopberg i pandemins spår

Pandemin har lett till tiotusentals ton av sopor bestående av personlig skyddsutrustning, enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen (WHO). Under 2020 kastades det varje dag ungefär 3,4 miljarder skyddsmasker runt om i världen.

Marginell ökning av flygandet i oktober

Det svenska flygandet ökade bara marginellt i oktober, enligt den senaste flygstatistiken från Transportstyrelsen. Det betyder att antalet flygningar fortfarande ligger långt under nivåerna före pandemin, och kurvorna pekar just nu mot en avplanande trend, snarare än en snabb återhämtning.

Flygökningen bromsar upp efter sommaren

Under sommaren 2021 ökade flygande i Sverige kraftigt, från de extremt låga nivåerna under covid-19-pandemins första 12 månader. Men efter sommaren har ökningen stannat av. Både antalet flygresenärer och antalet flygningar ser just nu ut att plana ut på en lägre nivå än före pandemin.

Flygandet ökade under juni och juli

Under juni och juli ökade flygande till och från svenska flygplatser, efter att i princip stått stilla det senaste året. Under juli, som normalt brukar en månad med mindre flygtrafik än vanligt, landade fler passagerarflygplan på svenska flygplatser än någon tidigare månad under pandemin, drygt 9 000. Därmed har antalet landningar ökat till omkring hälften av vad de var före pandemins utbrott.

Ojämn återhämtning på landets flygplatser

Flygets återhämtning efter det närmast totala flygstoppet i början av covid 19-pandemin går långsamt, och ojämnt. På vissa flygplatser tycks pandemin snarast ha blivit spiken i kistan för en redan tidigare vikande trafiktrend.

Långsam återhämtning för passagerarflyget

Efter passagerarflygets närmast totala kollaps under covid 19-pandemin, har flygandet nu sakta börjat vända upp igen. Men återhämtningen är långsam, visar de senaste trafiksiffrorna från landets flygplatser.

Munskydd sprider mikroplast i naturen

Tre miljoner i minuten. Så mycket skyddsutrustning används i världen just nu under pandemin. Och en rapport visar att mycket av det hamnar ute i naturen, där det är en fara både för vårt vatten och våra djur.

Flyget efter pandemin

Under covid 19-pandemin har svenskarnas resande satts på paus, långresor har ersatts av hemestrar och konferenser av videomöten. Sveriges Natur har räknat på vad det betyder för klimatavtrycket.