Stort stöd för ökat skydd av haven i Sverige

I princip alla svenskar vill öka skyddet av våra hav och stoppa överfisket, enligt en ny  opinionsundersökning om skydd av havet och fiskereglering i EU. Åtta av tio svenskar anser att politikerna bör prioritera biologisk mångfald i haven mer.

Trålgränsen i Östersjön flyttas ut till 12 sjömil

Regeringen vill flytta ut trålgränsen i Östersjön från fyra till tolv sjömil utanför kusten, helt förbjuda bottentrålning i marina skyddade områden och öka jakt på säl och skarv. Naturskyddsföreningen är försiktigt positiva.

Fiskare i Senegal drabbas hårt av EU:s trålfiske

Tidigare varningar om att europeiska trålare fiskar ut haven utanför den afrikanska västkusten har inte hörsammats. I Senegal varnar man för konsekvenserna, som dyrare lokal fisk, ökad arbetslöshet och större migration till EU.

Ändring av trålgräns gynnade danska fiskare

I januari 2004 fick Sverige en ny trålgräns i Kattegatt. Tanken var att öka skyddet och begränsa den trålning som var är tillåten innanför gränsen. I stället kom danska trålare närmare kusten och fiskebestånden fick mindre skydd.

Snabbspår för EU:s fiskepolitik röstas ner

EU-kommissionen har gjort en helomvändning i fiskepolitiken. Från att ha föreslagit fiskestopp i Östersjön vill de luckra upp skyddet mot överfiske. Ett förslag som möts av kritik av parlamentariker såväl som miljörörelsen.

Stoppa trålfisket!

Krönika Strömmingen i Östersjön håller på att försvinna. Samtidigt fortsätter överfisket, med regeringens och ministerrådets goda minne. Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén.

Storskalig trålning innanför trålgränsen

Trålning tillåts i nästan hälften av området innanför Sveriges trålgräns. 2021 skedde 90 procent av fångsterna innanför Östersjöns trålgräns med just trål. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen.