Annons

Fågelparadiset på strandängarna

Fotografen Niclas Ahlberg fångar det myllrande fågellivet på Gotlands betade strandängar. Rika miljöer som förr var viktiga betesmarker lämnas i dagens jordbrukslandskap att växa igen.

Gräshoppor och vårtbitare stämmer upp

I maj och juni är det dags att börja spana på hopprätvingar. För den lyhörde går det att fastställa en art bara genom att lyssna på hanarnas spelläten.

I lodjurets spår

För naturfotografen Leif Gustavsson betyder varje möte med lodjur ute i naturen ren lycka. Men i mars börjar årets lodjursjakt och bara i hans hemlän Uppsala ska ett tiotal skjutas.

Ensam inför naturen

I dagens jagcentrerade kultur vänder människan ständigt kameran mot sig själv, men i Jens Assurs nya utställning Privat natur är kameran vänd mot oss och naturen. För att visa oss precis så fantastiska och fruktansvärda som vi är.

Svansjön i vårvinterskrud

Sångsvanen balanserade på utrotningens brant, men nu står den stadigt i ett varmare klimat. Snart 100 år efter det att arten fridlystes växer de vita skarorna för varje år, och norra Europas största samling av sångsvanar möts tidigt om vårvintern vid Tysslingen i Närke.

Sveriges gröna myt

Med sina internationellt uppmärksammade och prisade foton av svenska kalhyggen sätter fotografen Marcus Westberg fokus på det svenska skogsbruket. Bakom den officiella bilden av ett hållbart skogsbruk döljer sig en mörk verklighet.

Växternas kamp för överlevnad

I boken och fotoutställningen Flora supersum skildras sensommarens och höstens fröspridning. Det handlar om växternas strid om vilka som ska lyckas resa sig igen till nästa vår.

Korallrevens sista chans

I den globala uppvärmningens spår tar extra varma havsströmmar död på Indiska oceanens koraller. I den maldiviska övärlden planteras nya för att få fart på återväxten.

Åkergrodornas blå skepnad

Tänk dig att ha legat nergrävd, iskall och nästintill död hela långa vintern. Och sedan känna hur solen börjar värma… Känslan blir så stark att åkergrodorna blir blå.

Lappugglan – på sniskan i skogen

Sneda träd är typiska ingredienser i en gammelskog, men de flesta av oss har nog aldrig funderat över hur viktiga de är. För en lappuggleunge som ska lära sig flyga är de skillnaden på liv och död. I dagens brukade skogslandskap har det blivit svårare att flygträna.

Annons